Az Európai Bizottság új jogszabályokkal erősítené a megkülönböztetés elleni fellépést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a származással kapcsolatos megkülönböztetés elleni fellépés jogi és intézményes megerősítésére – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.

A javaslat mindenekelőtt a gyerekek érdekeire és jogaira összpontosít. Jogbiztonságot kíván teremteni minden olyan családtípus számára, amelynek a helyzete több tagállamot érint, akár azért, mert a család valamely tagállamból egy másikba utazik vagy költözik, akár azért, mert a családtagok egy része egy másik tagállamban lakik, vagy a családi vagyon egy része egy másik tagállamban található.

A javaslat egyik kulcseleme, hogy az egyik uniós tagállamban megállapított származást az összes többi tagállamban bármely külön eljárás nélkül el kelljen ismerni. Lehetővé tenné továbbá a több tagállamot érintő helyzetben lévő gyermekek számára, hogy érvényesítsék az őket megillető jogokat olyan kérdésekben, mint az öröklés, a gyerektartás, a felügyelet vagy a szülők azon joga, hogy a gyerek törvényes képviselőjeként járjanak el egyebek mellett az iskoláztatási vagy egészségügyi ügyekben.

Az Európai Bizottság emellett új jogszabállyal biztosítaná az egyenlőséggel foglalkozó tagállami szervek lehetőségeinek teljes kiaknázását azért, hogy hatékonyabb védelmet tudjanak nyújtani a megkülönböztetés áldozatainak. A testület szerint minderre azért van szükség, mert az egyenlőséggel foglalkozó szervek alapvető szerepet játszanak a megkülönböztetés áldozatainak támogatásában és a megkülönböztetésmentességre vonatkozó uniós jogszabályok gyakorlati végrehajtásának biztosításában.
A javaslat megerősített hatásköröket biztosítana az ilyen szervek számára, függetlenséget írna elő és elegendő forrás szavatolását a működésükhöz a tudatosságnövelés előmozdítására irányuló erőfeszítéseik sikere érdekében.

Mivel jelenleg nem létezik eljárás az egyenlőséggel foglalkozó szervek hivatalos nyomon követésére, a javaslat előírja, hogy az Európai Bizottság közös mutatókat dolgozzon ki az intézkedések hatásainak értékelésére és a tagállami szinten gyűjtött adatok összehasonlíthatóságának biztosítására. A brüsszeli testület ötévente ad majd ki jelentést az Európai Unióban működő egyenlőséggel foglalkozó szervek helyzetéről és munkájáról.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. augusztus 31.

A Gyermekjogi Egyezmény

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában megjelenő, Bereczki Ildikó által írt Gyermeki jogok a szülői felelősségről szóló nemzetközi magánjogi szabályozás perspektívájából című kiadvány gyermekjogi, nemzetközi, valamint európai uniós jogi szempontból is egyaránt rendkívül időszerű. A gyermeki jogok kibontakozását mutatja be és a szülői felelősségről szóló nemzetközi családjogi szabályozásba, illetve ezen keresztül a joggyakorlatba való beintegrálódását járja körül tudományos igénnyel, ugyanakkor gyakorlati megközelítésben – a hazai jogirodalomban hiánypótló jelleggel – átfogó képet nyújtva e komplex témakörről. Az alábbiakban a kiadványnak „A Gyermekjogi Egyezmény” cím alatti magyarázatát olvashatják.
2021. szeptember 28.

A gyermek másik tagállamban való elhelyezése

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában megjelenő, Bereczki Ildikó által írt Gyermeki jogok a szülői felelősségről szóló nemzetközi magánjogi szabályozás perspektívájából című kiadvány gyermekjogi, nemzetközi, valamint európai uniós jogi szempontból is egyaránt rendkívül időszerű. A gyermeki jogok kibontakozását mutatja be és a szülői felelősségről szóló nemzetközi családjogi szabályozásba, illetve ezen keresztül a joggyakorlatba való beintegrálódását járja körül tudományos igénnyel, ugyanakkor gyakorlati megközelítésben – a hazai jogirodalomban hiánypótló jelleggel – átfogó képet nyújtva e komplex témakörről. Az alábbiakban a kiadványnak „A gyermek másik tagállamban való elhelyezése” cím alatti magyarázatát olvashatják.