Az OpenAI és a Google köteles lesz értesíteni az amerikai kormányt az AI modellekről


„Csak egy gyors figyelmeztetés arról, hogy olyan erős LLM-eket (nagy nyelvi modelleket) építünk, amelyek komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek.”

Az OpenAI, a Google és más AI (vagyis mesterséges intelligencia eszközöket építő – a szerk.) vállalatok hamarosan kötelesek lesznek tájékoztatni az amerikai kormányt az ún. alapmodelljeik (foundation model) fejlesztéséről, köszönhetően a védelmi gyártási törvénynek (Defense Production Act – DPA). A Wired szerint Gina Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere új részleteket osztott meg ezzel a közelgő követelménnyel kapcsolatban, amelyet a Stanford Egyetem Hoover Intézete által rendezett eseményen tett közzé januárban.

„A DPA-t használjuk… egy felméréshez, amely kötelezi a vállalatokat, hogy minden alkalommal osszák meg velünk, amikor új nagy nyelvi modellt tanítanak, és osszák meg velünk az eredményeket – a biztonsági adatokat – hogy áttekinthessük” – mondta Raimondo.

Az új szabályok részét képezik Biden elnök átfogó AI (mesterséges intelligencia – a szerk.) végrehajtási rendeletének, amelyet tavaly októberben hirdetett ki. A széles körű mandátumok között a rendelet előírja, hogy a vállalatoknak, amelyek bármilyen olyan alapmodellt fejlesztenek, „amely komoly kockázatot jelent a nemzetbiztonságra, a nemzeti gazdasági biztonságra vagy a nemzeti közegészségügyi és biztonsági helyzetre„, értesíteniük kell a szövetségi kormányt és meg kell osztaniuk a biztonsági tesztelésük eredményeit. Az alapmodellek olyan modellek, mint az OpenAI GPT-4-je és a Google Gemini-je, amelyek a generatív AI chatbotok mögött állnak. Azonban a GPT-4 valószínűleg alatta van annak a számítógépes kapacitás küszöbértékének, amely már kormányzati felügyeletet igényel.

A jövőbeni alapmodellek jelentik a fő aggodalmat, mert hatalmas potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek azzal, hogy példátlan számítógépes teljesítményük van. Ezért ez a felhatalmazás a DPA hatáskörébe tartozik, amelyet legutóbb 2021-ben hívott életre Biden elnök a járványhoz kapcsolódó védőfelszerelések és ellátmányok termelésének növelése érdekében.

Az eseményen Raimondo a végrehajtási rendelet egy másik aspektusáról is szót ejtett, amely előírná az amerikai felhőszolgáltatóknak, mint például az Amazon, a Google és a Microsoft, hogy jelentsék be a szolgáltatásaik külföldi használatát.

Elkezdtük azt a folyamatot, hogy kötelezzük az amerikai felhőszolgáltatókat, hogy minden alkalommal tájékoztassanak minket, ha egy nem amerikai entitás használja felhőjüket nagy nyelvi modell tanítására” – mondta Raimondo a Bloomberg szerint.

A kereskedelmi miniszter nem közölte, mikor lépnek hatályba ezek a követelmények. De a bejelentésre nagyon hamar számítani lehet, mivel a határidő január 28. volt.

(Forrás: Mashable.com – az eredeti cikk 2024. január 28-án jelent meg.)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

2024. február 29.

EP: az Európai Bizottság keveset tesz az uniós értékek védelmében

Az Európai Parlament elfogadta szerdai strasbourgi plenáris ülésén az Európai Bizottság 2023-as jogállamisági jelentéséről szóló saját jelentését, és eszerint az Európai Unió egész területén veszélyben vannak az alapvető jogok, a demokrácia és a jogállamiság, mégis ezek védelmében a bizottság nem cselekszik kellőképpen.