Brexit: Románia a kölcsönösség elvén rendezné a tartózkodási jogokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, Románia a kölcsönösség elvén rendezné az országban élő britek tartózkodási jogait – közölte pénteken Carmen Dan román belügyminiszter.

A tárcavezető leszögezte: az EU soros elnökeként Románia azon dolgozik, hogy Nagy-Britannia kilépése ne érintse hátrányosan az ott élő hárommillió uniós állampolgárt, illetve az EU-27-ek területén élő egymillió britet. Amennyiben a Brexit rendezetlenül következik be és nem lesz egységes megállapodás, Románia azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában lakó 430 ezer román állampolgár a Romániában élő 2500 brittel azonos bánásmódban részesüljön.

Bukarest – kölcsönösséget várva el Londontól – öt évre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt adna a Brexit időpontjában Romániában lakó brit polgároknak és családtagjaiknak.

Carmen Dan szerint lesz egy átmeneti időszak – valószínűleg az év végéig vagy addig, amíg sikerül megállapodniuk a brit kormánnyal -, amely alatt az országban lakó brit polgárok romániai tartózkodását különösebb ügyintézés nélkül is jogszerűnek fogják tekinteni.

Az ideiglenes tartózkodási engedély kiváltását később egy „minimális” nemzetbiztonsági, közrendészeti, közegészségügyi vizsgálathoz kötnék, valamint az ezt igénylő brit állampolgároknak és családtagjaiknak igazolniuk kell majd, hogy törvényes romániai lakhatási és megélhetési feltételeik biztosítottak.

Aki öt évnél hosszabb ideig akar Romániában lakni, az hosszú távú (letelepedési) engedélyt kérvényezhet. A brit gépkocsivezetői engedélyeket továbbra elismerik Romániában – részletezte a tárcavezető.

A román belügyminiszter rámutatott: mindezen intézkedéseket a kölcsönösség elvének tiszteletben tartásával vezetnék be, és csakis akkor, ha Nagy Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2018. május 28.

Brexit – Göröngyös az út az exitig

Két éve, hogy a britek megszavazták, egy éve, hogy hivatalosan is jelezték, az Egyesült Királyság szeretne kilépni az Európai Unióból. Néhány kérdésben sikerült már megállapodni, miközben az européer britek továbbra is a Brexit megakadályozására törekszenek. Időközben a lakosság többsége a kilépés ellen van, egy újabb népszavazásra azonban nincs esély.

2019. február 27.

A Brexit hatása a jogászszakmára

A Brexit egyelőre segíti az üzletet. A multinacionális irodák és az egyéni ügyvédek is növekvő forgalomról számolnak be. A közelgő kilépés új ügyfeleket hoz: Európai központjukat Nagy-Britanniában működtető cégek és a szigetországban élő európaiak is jogi tanácsra szorulnak.