Irodát nyitott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Záhonyban


Ideiglenes területi irodát nyitott a záhonyi vasútállomáson az Alapvető Jogok Biztosának Hivatal az ukrajnai háború elől menekülők közvetlen támogatásáért csütörtökön.

Az ombudsmani hivatal tájékoztatása szerint az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményének munkatársai az ügyintézésben, jogi tanácsadásban segítik a hozzájuk fordulókat, egyúttal a humanitárius segítségnyújtásban is közreműködnek.

Iidézték Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, aki szerint ebben a háborús helyzetben is elkötelezettnek kell lenni az emberi jogok védelme iránt. “Aktív szolidaritást kell vállalnunk, egyénileg és közösségként is segítenünk és támogatnunk kell a háború minden áldozatát, a menekülő embereket” – mondta.

Jelezte, hogy százezer fölé emelkedett azoknak az embereknek a száma, akik Ukrajnából, a háború elől menekültek Magyarországra. Hozzátette: kollégáival minél több embernek közvetlen jogi és humanitárius segítséget kívánnak nyújtani. Közölte, hogy honlapjukon, a www.ajbh.hu-n elérhető az a menüpont is, ahol – közösségi oldaluk mellett – magyar, ukrán és angol nyelven rendszeresen frissülő menedékjogi információkat adnak a háború elől Magyarországra érkezőknek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. március 3.

A CCBE nyilatkozata az ukrajnai invázióról

Az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) 45 ország ügyvédi kamaráit képviseli és rajtuk keresztül több mint 1 millió európai ügyvédet. A CCBE megalakulása óta a demokrácia és a jogállamiság alapjául szolgáló jogi elvek előmozdításában és védelmében lép fel.
2021. augusztus 31.

A Gyermekjogi Egyezmény

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában megjelenő, Bereczki Ildikó által írt Gyermeki jogok a szülői felelősségről szóló nemzetközi magánjogi szabályozás perspektívájából című kiadvány gyermekjogi, nemzetközi, valamint európai uniós jogi szempontból is egyaránt rendkívül időszerű. A gyermeki jogok kibontakozását mutatja be és a szülői felelősségről szóló nemzetközi családjogi szabályozásba, illetve ezen keresztül a joggyakorlatba való beintegrálódását járja körül tudományos igénnyel, ugyanakkor gyakorlati megközelítésben – a hazai jogirodalomban hiánypótló jelleggel – átfogó képet nyújtva e komplex témakörről. Az alábbiakban a kiadványnak „A Gyermekjogi Egyezmény” cím alatti magyarázatát olvashatják.