Jelentősen nőtt az ügyek száma a Kaposvári Törvényszéken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az országos mértéket meghaladóan, 8,2 százalékkal nőtt a Kaposvári Törvényszékre érkezett ügyek száma 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a somogyi megyeszékhelyen.

Senyei György a Kaposvári Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, tavaly a Kaposvári Törvényszéken csaknem 35 ezer ügy fejeződött be, ami a 2020-as adatot több mint 7 százalékkal haladta meg. A peres ügyek érkezése és befejezése – az országos trendeknek megfelelően – csökkent, míg a nem peres ügyek érkezése és befejezése erőteljesen – 33, illetve 36 százalékkal – emelkedett 2021-ben 2020-hoz képest – mondta.

Emlékeztetett: a 2020 második felében meghozott központi intézkedésnek köszönhetően az utóbbi időszakban országosan csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma, így 2020 augusztusa óta országosan 33, a Kaposvári Törvényszéken pedig 30 százalékkal csökkent az ilyen ügyek száma. Mint mondta, a bíróságok munkájának társadalmi elfogadottságát mutatja, hogy a felek mennyiben fogadják el az első fokon eljáró bíróság ítéletét. E tekintetben – fűzte hozzá – az elsőfokú ügydöntő határozatok jogerőre emelkedési aránya Somogy megyében meghaladja az országos átlagot, hiszen az ítéletek több mint 93 százaléka jogerőre emelkedett már elsőfokon. Senyei György beszámolt arról is, hogy 2021-ben 279 millió forint értékben történtek tárgyi és informatikai fejlesztések a Kaposvári Törvényszéken.

A digitális megoldások alkalmazása kapcsán emlékeztetett, hogy 2021 első félévében országosan 30 olyan új mobil végpontot létesítettek, amelyek a távmeghallgatás gyakorlatának alkalmazását teszik lehetővé, így Somogy megyében már kilenc ilyen működik. Hozzáfűzte: a Kaposvári Törvényszéken több mint másfélszeresére emelkedett 2021-ben a távmeghallgatások száma 2020-hoz képest, ami csaknem 1500 esetet jelentett. Az elnök a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan megkezdheti működését egy új bírósági képzési központ a megyében, Balatonszemesen.

Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke azt mondta, a tavalyi járványhelyzetben munkájuk során maximálisan kihasználták a telekommunikációs lehetőségeket, a digitális technológia pedig az ítélkezés mellett a képzésekben is jelentős szerepet töltött be.

Az ügyforgalom tekintetében kiemelte: a nem peres ügyek száma emelkedett jelentősen, ugyanakkor a gazdasági peres ügyek száma is komolyabb mértékben nőtt, a büntetőügyek körében pedig a gazdasági bűncselekmények száma volt magas 2021-ben, míg a szabálysértések tekintetében jelentős volt a közlekedési és a járványügyi szabályok megszegésével kapcsolatos ügyek aránya. Kiemelte, hogy a somogyi járásbíróságok a perek 91,1 százalékát egy éven belül befejezik, másodfokon pedig az ügyek 88,4 százaléka hat hónapon belül ítélettel zárul, továbbá a nem peres ügyek 3-6 hónapon belül fejeződnek be ítélettel. Mint mondta, a somogyi bírák munkaterhe az országos átlagnak felel meg, a bírók között pedig generációváltás zajlik, hiszen több bíró nyugdíjba vonult és új bírók kezdték meg munkájukat az elmúlt időszakban Somogy megyében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. február 19.

A földtörvény a bírói gyakorlatban 3. rész

Az adásvételi szerződés elővásárlási jogosulttal szembeni hatálytalansága iránti per egy megállapítási per, ezért az ingatlan-nyilvántartás adatait nem érinti, a bíróság erre irányuló külön, a hatálytalansági kereset alapossága esetére előterjesztett további kereseti kérelem hiányában az ítélet rendelkező részében nem határozhat a felperes és az eladó között létrejött szerződés teljesítési kérdéseiről.
2021. április 1.

A kellékhiányos váltó

A váltónak szigorú tartalmi követelményei vannak. Ha bármelyik előírt kellék hiányzik a váltóról, akkor – néhány kivételtől eltekintve – a vonatkozó törvény értelmében már nem beszélhetünk váltóról.
2022. február 21.

Adócsalásra épült a cégcsoport

Mintegy egymilliárd forintnyi kárt okozott egy cégcsoport tulajdonosa és öt társa a költségvetésnek fiktív számlákkal, ki nem fizetett adókkal és közterhekkel.