Kártalanítást kaphatnak egyes földtulajdonosok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Január 1-től a törvény erejénél fogva állami tulajdonba kerülnek bizonyos termőföldek, így kártalanítást igényelhetnek a földtulajdonosok.

Kártalanítást kérhetnek azok a földtulajdonosok, akiknek a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XL. törvény szerint a földjük 2021. január 1-jén a törvény erejénél fogva az állam tulajdonába és a Nemzeti Földalapba kerül.

A frissen megjelent 560/2020. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján a kártalanítási kérelmet a részarány-tulajdonosnak, jogutódjának, vagy a tőlük jogosultságot megszerző személynek kell benyújtania az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalnál. Az utóbbi két esetben a kérelemhez mellékelni kell a jogutódlást, illetve a megszerzést igazoló okiratot vagy annak hitelesített másolatát. Csak az igényelheti, akinek a nevén jövő január 1-jén az ingatlanügyi hatóság által vezetett termelőszövetkezeti különlapon aranykorona értékben kifejezett részarány-tulajdon van nyilvántartva, és aki ezzel kapcsolatban sem ingatlan tulajdonához, sem kártalanításhoz nem jutott.

A kártalanítás mértéke aranykorona jogosultságonként ötvenezer forint; ha a kérelem megfelelő és a kártalanítás jogos, az ez alapján számolt összeget a kérelmező bankszámlájára utalják. A kifizetésekre a kérelmek beérkezésének sorrendjében kerül sor.

Az új szabályozásra azért van szükség, mert a 2020. évi XL. törvény alapján mindazon földrészletek, amelyekre az ingatlan-nyilvántartás szerint termelőszövetkezeti földhasználati jog van bejegyezve, lényegében – néhány kivételtől eltekintve – kisajátításra kerülnek a földek tulajdonjogának rendezése címén.

A jogalkotó ebben az évben több jelentős, a földtulajdonra, gazdálkodásra vonatkozó szabályozást hozott, így például a földek osztatlan közös tulajdonának megszüntetéséről, és a családi gazdaságokról is rendelkezett.


Kapcsolódó cikkek

2020. december 3.

Földek közös tulajdonának megszüntetése: egyelőre nem nyújthatók be a kérelmek

2021. január 1-jén ugyan hatályba lép az osztatlan közös tulajdonú földek megszüntetésétől szóló 2020. évi LXXI. törvény, a folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló kérelmek azonban az 547/2020. (XII. 2.) számú Kormányrendelet szerint a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. február 8-ig nem nyújthatók be az ingatlanügyi hatósághoz .
2020. december 1.

Kihirdették a családi gazdaságokról szóló törvényt

Január 1-jén lép hatályba a tegnap kihirdetett családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény. A törvény átfogóan szabályozza az őstermelői tevékenység végzését és annak feltételeit, az őstermelői családi gazdaságokat, és új jogintézményként bevezeti a családi mezőgazdasági társaságot.