Bejegyzések termőföld címkével

2023. július 4. Napi

Az Országgyűlés a többi között törvényt alkotott a pedagógus életpályáról és az állami építési beruházásokról

A palackos gázt érintően, a termőföld megadóztatásának tilalmáról, valamint a szerencsejáték-szervezésről is fogadott el törvénymódosítást az Országgyűlés a keddi ülésnapján. Emellett döntött az extraprofitadóról és törvényt alkotott az állami építési beruházásokról is, valamint elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló indítványt, vagyis a státusztörvényt. Az Országgyűlés módosította továbbá a nemzetiségi törvényt, valamint elfogadta a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítást is.

A volt haszonbérlő értelmezése a földforgalmi törvény szerint
2023. április 26. Cégvilág

A volt haszonbérlő értelmezése a földforgalmi törvény szerint

A törvényben szabályozott előhaszonbérleti jogok mindegyike valamilyen birtokpolitikai cél érvényesülésének az eszköze. A volt haszonbérlőt megillető előhaszonbérleti jog statuálásának birtokpolitikai célja annak biztosítása, hogy a földet huzamosabb ideig használó adott esetben az újabb jogviszony idejére is földhasználó lehessen.

2022. január 13. Szakma

Földtörvény-módosítás a gyakorlatban

A termőföld adásvételi szerződéseket először a kormányhivataloknak kell jóváhagyniuk és utána kerülnek majd hirdetményi úton közzétételre a jegyzők által.

Januártól jóval egyszerűbbé vált az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek felosztása (X)
2021. február 17. Napi

Januártól jóval egyszerűbbé vált az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek felosztása (X)

Új lendületet kaphatnak a zöldmezős fejlesztések. Az új szabályok ráadásul megoldást adnak a beazonosíthatatlan tulajdonosok nevére bejegyzett földek helyzetére is. Az így elérni kívánt tisztább, átláthatóbb földtulajdoni struktúra ugyanakkor nem csak a mezőgazdasági művelés hatékonyságát segítheti, de a zöldmezős ingatlanberuházásokat is felpörgetheti. Bihari Levente, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda senior ügyvéde foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Földek közös tulajdonának megszüntetése: egyelőre nem nyújthatók be a kérelmek
2020. december 3. Napi Koronavírus Veszélyhelyzet

Földek közös tulajdonának megszüntetése: egyelőre nem nyújthatók be a kérelmek

2021. január 1-jén ugyan hatályba lép az osztatlan közös tulajdonú földek megszüntetésétől szóló 2020. évi LXXI. törvény, a folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló kérelmek azonban az 547/2020. (XII. 2.) számú Kormányrendelet szerint a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. február 8-ig nem nyújthatók be az ingatlanügyi hatósághoz .