Földtörvény-módosítás a gyakorlatban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A termőföld adásvételi szerződéseket először a kormányhivataloknak kell jóváhagyniuk és utána kerülnek majd hirdetményi úton közzétételre a jegyzők által.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi törvény) 2022. január 1-jével hatályba lépett módosítása folytán jelentős mértékben változik a földre vonatkozó adásvételi szerződések jóváhagyásának folyamata, mellyel kapcsolatban a Földhivatali Főosztály az alábbiakról tájékoztatta a Budapesti Ügyvédi Kamarát.

A Földforgalmi törvény 21. § (1) bekezdése értelmében a földre vonatkozó, jóváhagyáshoz kötött adásvételi szerződést a felek aláírásától számított 8 napon belül immár nem a jegyző, hanem közvetlenül a mezőgazdasági igazgatási szerv részére kell megküldeni jóváhagyás céljából. A postai úton megküldött beadványokat az alábbi címzéssel javasolt feladni: Budapest Főváros Kormányhivatala Földhivatali Főosztály Földügyi Osztály, 1243 Budapest, Pf. 719.

földvásárlás

A mezőgazdasági igazgatási szerv a Földforgalmi törvény 23. § (1) bekezdése szerinti előzetes vizsgálatot 15 napon belül lefolytatja, és amennyiben nem tagadja meg az adásvételi szerződés jóváhagyását, akkor elrendeli az adásvételi szerződés hirdetményi úton történő közzétételét. Az erről szóló végzését közli a szerződő felekkel és az illetékes jegyzővel, utóbbi részére pedig megküldi a szerződés egy, nem biztonsági okmányon szerkesztett példányát is. (Mindez természetesen csak azokban az esetekben lehetséges, melyekben a Földforgalmi törvény 20. §-a nem zárja ki az elővásárlási jogot.) A jegyző hirdetményi úton közli a szerződést az elővásárlásra jogosultakkal. Jóváhagyáshoz nem kötött adásvételi szerződés esetében értelemszerűen közvetlenül a jegyzőhöz kell megküldeni az adásvételi szerződést.

Az új előírásokat már valamennyi, 2022. január 1-jén, vagy azt követően indult hatósági jóváhagyási eljárásban alkalmazni kell. Ezért függetlenül attól, hogy az adásvételi szerződés az idei évben, vagy esetleg 2021 utolsó napjaiban kelt, azt már minden esetben a mezőgazdasági igazgatási szervhez kell benyújtani.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 680. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Bírósági és közigazgatási végrehajtási szakjogász képzés a Pázmányon

Új képzést hirdet szeptembertől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Deák Ferenc Továbbképző Intézete. A speciális felkészültséget nyújtó Bírósági és közigazgatási végrehajtási szakjogász képzés július 20-ig várja minden, a témában érintett jogász jelentkezését. A képzésről Dr. Halász Zsolt Ákos szakfelelőst, a Pénzügyi Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docensét kérdeztük.