Két magyar ügyben foglalt állást a Velencei Bizottság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A civil szervezetek finanszírozásáról és a közigazgatási bíráskodás átalakításáról is véleményt adott ki a Bizottság.

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői az egyesületek és civil szervezetek független működése érdekében nemrég elfogadták az ET tagállamokban működő civil szervezetek külföldi támogatásának alapvető szabályaira vonatkozó jelentésüket.

Az elmúlt négy évben a Velencei Bizottság kritikus hozzáállással fogata azokat a miniszteri beszámolókat, amelyek –akár szándékosan, akár csak közvetetten – politikai okokból ellehetetlenítették a civil szervezetek külföldi támogatását, többek között Magyarországon, Ukrajnában vagy Oroszországban.

Az ET főtitkár is kiállt a jelentésben foglalt elvek mellett és az ET Miniszteri Bizottsága elé terjesztette azt, amely ajánlás formájában fogadta el.

A jelentés szerint a civil szervezetek és az egyesüléshez való jog alapvető eleme, hogy a szervezetek pénzügyi és más anyagi támogatást fogadjanak el, amelyeket a nemzetközi egyezmények, többek között az Emberi Jogok Európai Egyezménye, illetve a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya is deklarál.

A Velencei Bizottság nemrég kiadott véleményében Magyarországgal összefüggésben kifogásolta a tavaly elfogadott Közigazgatási Felsőbíróságról és az Országos Közigazgatási Bírói szóló törvényeket.

Trócsányi László igazságügyi-miniszter megértette a Velencei Bizottság aggályait, ugyanakkor kifejtette, hogy Magyarország szuverén joga, hogy a nemzeti szabályozás keretein belül létrehozza a közigazgatási bíráskodás új rendszerét, amelynek kialakítása során teljes mértékben figyelembe vették az európai értékeket.

A miniszter biztosította, hogy minden jelenlegi közigazgatási bíró tisztségében marad és a közigazgatási gyakorlattal rendelkező tisztviselők közigazgatási bíróvá való kinevezése lehetőségének megteremtésével nagyobb tudás halmozható fel, ezáltal pedig professzionálisabbá és hatékonyabbá válhat a közigazgatási bíráskodás.

(coe.int

coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 13.

Rádiós ügyekben döntött az NMHH

Debreceni, fehérgyarmati, karcagi, győri és miskolci rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekről indíthat pályázati eljárásokat a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.

2022. május 12.

Nőtt az ügyek száma a Kecskeméti Törvényszéken

Az országos 3,1 százalékos átlagot meghaladó, 4,6 százalékos volt az érkezett ügyek számának növekedése a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén működő bíróságokon – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Kecskeméten.

2022. május 12.

ÁSZ: finomításra szorulnak a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó részletszabályozások

A jogszabályok egyértelműen megkövetelik a fenntarthatósági követelmények figyelembevételét az uniós forrásokból támogatott beruházások megvalósítása során, míg a tisztán költségvetési forrásokból támogatott beruházásokra vonatkozó szabályozások előírnak ugyan a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó elvárásokat, de a részletszabályozások további kidolgozásra, finomításra szorulnak – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Az állami beruházások hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez című elemzésében.