Két magyar ügyben foglalt állást a Velencei Bizottság

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 20.
Címkék: , , ,
Rovat:
A civil szervezetek finanszírozásáról és a közigazgatási bíráskodás átalakításáról is véleményt adott ki a Bizottság.

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői az egyesületek és civil szervezetek független működése érdekében nemrég elfogadták az ET tagállamokban működő civil szervezetek külföldi támogatásának alapvető szabályaira vonatkozó jelentésüket.

Az elmúlt négy évben a Velencei Bizottság kritikus hozzáállással fogata azokat a miniszteri beszámolókat, amelyek –akár szándékosan, akár csak közvetetten – politikai okokból ellehetetlenítették a civil szervezetek külföldi támogatását, többek között Magyarországon, Ukrajnában vagy Oroszországban.

Az ET főtitkár is kiállt a jelentésben foglalt elvek mellett és az ET Miniszteri Bizottsága elé terjesztette azt, amely ajánlás formájában fogadta el.

A jelentés szerint a civil szervezetek és az egyesüléshez való jog alapvető eleme, hogy a szervezetek pénzügyi és más anyagi támogatást fogadjanak el, amelyeket a nemzetközi egyezmények, többek között az Emberi Jogok Európai Egyezménye, illetve a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya is deklarál.

A Velencei Bizottság nemrég kiadott véleményében Magyarországgal összefüggésben kifogásolta a tavaly elfogadott Közigazgatási Felsőbíróságról és az Országos Közigazgatási Bírói szóló törvényeket.

Trócsányi László igazságügyi-miniszter megértette a Velencei Bizottság aggályait, ugyanakkor kifejtette, hogy Magyarország szuverén joga, hogy a nemzeti szabályozás keretein belül létrehozza a közigazgatási bíráskodás új rendszerét, amelynek kialakítása során teljes mértékben figyelembe vették az európai értékeket.

A miniszter biztosította, hogy minden jelenlegi közigazgatási bíró tisztségében marad és a közigazgatási gyakorlattal rendelkező tisztviselők közigazgatási bíróvá való kinevezése lehetőségének megteremtésével nagyobb tudás halmozható fel, ezáltal pedig professzionálisabbá és hatékonyabbá válhat a közigazgatási bíráskodás.

(coe.int

coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Kendert termesztő testvérpár ellen emeltek vádat
2019. október 18.

Jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt emelt vádat két Nógrád megyei férfi ellen a Balassagyarmati Járási Ügyészség, a testvérek egymás szomszédságában termesztettek kannabiszt - közölte a megyei főügyész pénteken.