Ki kell adni a településszintű fertőzöttségi adatokat Koronavírus


A NAIH felhívta a figyelmet, hogy a települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős, a számok ismerete szükséges mind a polgármesterek mind a lakosság járványügyi védekezéséhez.


A NAIH a 2020-ról szóló éves beszámolójóban tette közzé azon álláspontját, hogy a településszintű fertőzöttségi adatok, közérdekű adatok, amelyek a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett Országos Szakrendszeri Információs Rendszer (OSZIR) Járványügyi Rendszeréből kinyerhető.

OSZIR tartalmazza a koronavírus megbetegedés kezdetét, helyét, az ápolás helyét, a bejelentett betegséget és járványügyi megnevezést, a szakmai laboratóriumi diagnózist és az eredményre vonatkozó szakmai minősítést.

A NAIH felszólította az illetékes kormányhivatalt, hogy adja ki a koronavírus fertőzöttek számára vonatkozó adatokat az adatigénylőnek.

Egy másik ügyben a NAIH arra hívta fel a kormányhivatal figyelmét, hogy a polgármesterek településük közösségét képviselik és feléjük tájékoztatási kötelezettséggel tartoznak. Az Infotv. 32. § alapján ezért a polgármesterek adatigénylése prioritást élvez, amelyet az Infotv. által előírt 15 napon belül meg kell válaszolni.

A járványügyi adatok gyorsan változnak, ezért hamar aktualitásukat vesztik. Emiatt különös jelentősége van a pontos és gyors tájékoztatásnak.

A NAIH ismét hangsúlyozta, hogy a döntés megalapozását szolgáló adatokra való hivatkozást szűken kell értelmezni. Arra csak akkor hivatkozhat az adatkezelő, ha meg tudja indokolni, hogy az adat kiadása mennyiben befolyásolja a döntés meghozatalát. Az adatkiadás kizárólag akkor tagadható meg, ha a megtagadás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú, mint a közérdekű adat megismeréséhez való közérdek.

(naih.hu)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.