Külföldön aláírt okirat az ingatlan-nyilvántartási eljárásban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A külföldön aláírt és ügyvéd által ellenjegyzett okirat további felülhitelesítés nélkül is alkalmas az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre.


A Fejér Megyei Ügyvédi Kamara fordult a Miniszterelnökséghez állásfoglalásért azügyben, hogy a külföldön aláírt ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat az ingatlan-nyilvántartási eljárásban milyen feltételekkel használható fel.

A Miniszterelnökség válaszában kifejtette, hogy a külföldön aláírt dokumentumok ingatlan-nyilvántartási eljárásokban való felhasználása az Inytv. szerint, alapvetően az adott ország magyar külképviseletének diplomáciai felülhitelesítéséhez kötött, ez alól azonban az Apostille egyezmény szerinti tanúsítvány, a más államokkal kötött kétoldalú egyezmények.

Új Magyar Közigazgatás

A jogalkotó azonban az Üttv-ben a fenti szabályozástól eltérően rendelkezett, amikor megállapította, hogy “az ügyvéd által ellenjegyzett, de a felek által külföldön aláírt okirat teljes bizonyító erejéhez diplomáciai hitelesítés vagy felülhitelesítés, illetve Apostille tanúsítvány nem szükséges.”

A fentiekre tekintettel a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy a felek által külföldön aláírt, de az ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat, az ingatlan-nyilvántartási eljárásban diplomáciai felülhitelesítés vagy Apostille tanúsítvány nélkül is alkalmas a bejegyzésre.

(mük.hu)Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.