Külföldön aláírt okirat az ingatlan-nyilvántartási eljárásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A külföldön aláírt és ügyvéd által ellenjegyzett okirat további felülhitelesítés nélkül is alkalmas az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre.


A Fejér Megyei Ügyvédi Kamara fordult a Miniszterelnökséghez állásfoglalásért azügyben, hogy a külföldön aláírt ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat az ingatlan-nyilvántartási eljárásban milyen feltételekkel használható fel.

A Miniszterelnökség válaszában kifejtette, hogy a külföldön aláírt dokumentumok ingatlan-nyilvántartási eljárásokban való felhasználása az Inytv. szerint, alapvetően az adott ország magyar külképviseletének diplomáciai felülhitelesítéséhez kötött, ez alól azonban az Apostille egyezmény szerinti tanúsítvány, a más államokkal kötött kétoldalú egyezmények.

Új Magyar Közigazgatás

A jogalkotó azonban az Üttv-ben a fenti szabályozástól eltérően rendelkezett, amikor megállapította, hogy “az ügyvéd által ellenjegyzett, de a felek által külföldön aláírt okirat teljes bizonyító erejéhez diplomáciai hitelesítés vagy felülhitelesítés, illetve Apostille tanúsítvány nem szükséges.”

A fentiekre tekintettel a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy a felek által külföldön aláírt, de az ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat, az ingatlan-nyilvántartási eljárásban diplomáciai felülhitelesítés vagy Apostille tanúsítvány nélkül is alkalmas a bejegyzésre.

(mük.hu)
Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 26.

“Az Alkotmánybíróság nem ténybíróság”

Szeptember 17-én szombaton második alkalommal nyitotta meg kapuit a Károlyi-Csekonics Palota a Magyar Jogi Könyvszalon közönsége előtt. A teljes hazai jogászszakmát megszólító rendezvény szervezője a Magyar Jogász Egylet volt, míg társszervezője az Alkotmánybíróság. A nagyjából félszáz látogatót vonzó eseményen az Alkotmánybíróság elnöke is beszédet mondott, amelyben az intézmény és a sajtó, valamint a szélesebb nyilvánosság kapcsolatáról is szólt.

2022. szeptember 26.

Az Integritási Hatóságról tárgyal az Országgyűlés

Benyújtotta a kormány a feltételességi eljáráshoz kapcsolódó törvénymódosítások második csomagját is. Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvény módosításának célja az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az Integritás Hatóság, valamint a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozása. A kormány törvényjavaslatait hétfőn kezdi tárgyalni az Országgyűlés.

2022. szeptember 23.

Duna House: átalakul a legdrágább ingatlanok piaca

A prémium ingatlanok szegmensében is elkezdődött a piaci átrendeződés: míg a fővárosban és az agglomerációban csökkent a külföldi befektetők aránya, a balatoni luxusingatlanok még mindig vonzóak a határon túli vásárlók körében a Duna House elemzése szerint.