Külföldön aláírt okirat az ingatlan-nyilvántartási eljárásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A külföldön aláírt és ügyvéd által ellenjegyzett okirat további felülhitelesítés nélkül is alkalmas az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre.

A Fejér Megyei Ügyvédi Kamara fordult a Miniszterelnökséghez állásfoglalásért azügyben, hogy a külföldön aláírt ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat az ingatlan-nyilvántartási eljárásban milyen feltételekkel használható fel.

A Miniszterelnökség válaszában kifejtette, hogy a külföldön aláírt dokumentumok ingatlan-nyilvántartási eljárásokban való felhasználása az Inytv. szerint, alapvetően az adott ország magyar külképviseletének diplomáciai felülhitelesítéséhez kötött, ez alól azonban az Apostille egyezmény szerinti tanúsítvány, a más államokkal kötött kétoldalú egyezmények.

Új Magyar Közigazgatás

A jogalkotó azonban az Üttv-ben a fenti szabályozástól eltérően rendelkezett, amikor megállapította, hogy „az ügyvéd által ellenjegyzett, de a felek által külföldön aláírt okirat teljes bizonyító erejéhez diplomáciai hitelesítés vagy felülhitelesítés, illetve Apostille tanúsítvány nem szükséges.”

A fentiekre tekintettel a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy a felek által külföldön aláírt, de az ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat, az ingatlan-nyilvántartási eljárásban diplomáciai felülhitelesítés vagy Apostille tanúsítvány nélkül is alkalmas a bejegyzésre.

(mük.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital bejelentése után a Nemzeti Választási Iroda megkezdte a választópolgárok számára vonatkozó adatszolgáltatást

Az önkormányzati választás során szó szerint egy-két szavazaton is múlhat egy polgármesteri szék sorsa, ezért, ha lehet, még az országgyűlési választásnál is fontosabb, hogy a választásig hátralévő időszakban időről időre lássuk, hányan jelentik át magukat egyik településről a másikra. Az esetleges voksturizmus így lehet leleplezhető.