Megbírságolta a TikTokot a holland adatvédelmi hatóság


A holland adatvédelmi hatóság (DPA) 750.000 euró bírságot szabott ki a TikTokra gyermekek személyiségi jogainak megsértése miatt. A TikTok által az alkalmazás telepítésekor és használatakor a holland felhasználóknak – akik közül sokan kisgyermekek – szolgáltatott információk angolul voltak csak elérhetők, így nem voltak számunkra könnyen érthetők.


Azzal, hogy a TikTok nem alkotta meg az adatvédelmi nyilatkozatát hollandul, nem adott megfelelő tájékoztatást arról, hogy az alkalmazás hogyan gyűjt, kezel és használ fel személyes adatokat. Ez a magánélet védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése, amely azon az elven alapul, hogy az érintetteknek mindig világos képet kell kapniuk arról, hogy mit tesznek személyes adataikkal.

Sok holland gyermeknek van TikTok a telefonján. Tavaly a DPA alapos vizsgálatot indított az alkalmazással szemben a gyermekek magánéletével kapcsolatos aggodalmak miatt, akik a törvény szerint különösen veszélyeztetettnek minősülnek. Kevésbé vannak tisztában tetteik következményeivel, beleértve a személyes adatok közösségi médiában való megosztásának következményeit is. Ezért a gyermekek további védelemben részesülnek az adatvédelmi jogszabályokban.

A TikTok vizsgálat lefolytatása

Ha egy vállalat székhelye nem Európában van, bármely uniós tagállam felügyeletet gyakorolhat a tevékenysége felett. Azon vállalatok esetében, amelyek székhelye Európában van, ez a felelősség elsősorban arra az országra hárulna, ahol a cég központja található.

A DPA alelnöke, Monique Verdier megjegyezte: „Most több vizsgálatunk eredményét továbbítjuk az ír adatvédelmi biztosnak. Kezdetben a TikTok székhelye nem Európában volt, és Hollandiában vizsgálhattuk az ügyet, de a vizsgálat során a TikTok székhelyet létesített Írországban. ” „Ettől kezdve a DPA csak azért volt jogosult a TikTok adatvédelmi nyilatkozatának értékelésére, mert maga a jogsértés már véget ért.

Az ír adatvédelmi biztos feladata, hogy befejezze a vizsgálatot és végleges határozatot hozzon az adatvédelmi hatóság által kivizsgált egyéb lehetséges személyiségi jogsértésekről. ”

Intézkedések az online zaklatás leállítására

Tavaly október elején a DPA jelentést nyújtott be a vizsgálat eredményeiről a TikTok számára. A TikTok ezután számos változtatást hajtott végre annak érdekében, hogy alkalmazása biztonságosabb legyen a 16 év alatti gyermekek számára. Az egyik fennmaradó kérdés az, hogy a gyerekek még mindig úgy tehetnek, mintha idősebbek lennének, ha más életkort töltenek ki a fiókjuk létrehozásakor. Ezzel nagyobb kockázatnak teszik ki magukat.

Változtatások

„Körülbelül 3,5 millió felhasználóval rendelkezik Hollandiában, a TikTok, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb alkalmazás” – mondta Verdier asszony. „Szórakoztató lehet közös videókat készíteni, és látni, hogy mások mit készítenek. De vannak olyan emberek is, akik ártó szándékkal vannak fenn a TikTok -on. Azok az emberek, akik privát videókat osztanak meg, zaklatják a felhasználókat vagy zaklató magatartást folytatnak. A DPA üdvözli a TikTok változtatásait.

Nagyobb kontroll a szülők számára

A szülők most már jobban felügyelhetik gyermekük fiókját. Saját fiókjukon és a „Családi párosítás” funkción keresztül kezelhetik gyermekük adatvédelmi beállításait. „Örülünk, hogy a szülők mostantól saját telefonjukról szabályozhatják gyermekeik fiókjának adatvédelmi beállításait” – mondta Verdier asszony. „A változások ellenére arra buzdítjuk a szülőket, hogy rendszeresen beszéljenek gyermekeikkel arról, hogy mit csinálnak az interneten. Érdeklődjön az általuk készített videók iránt, és beszéljen velük arról, ahogyan ők és más felhasználók válaszolnak egymásra a TikTok -on.”

A TikTok fellebbezett a bírság ellen.

(edpb.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 25.

A GVH letörné a Covid-gyorstesztek árát

A verseny élénkítésére a hivatal ideiglenesen javasolja a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését.

2022. január 25.

Vakcinafejlesztésre kért kölcsön a csaló

Csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség egy nő ellen, aki vakcinát fejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát.