Módosítják a bűncselekmények nyomravezetőit jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miután a kormányhivatal törvényességi észrevételeket tett, módosítani fogja a hódmezővásárhelyi közgyűlés azt a június végén elfogadott rendeletet, amely alapján az önkormányzat jutalmat fizet egyes helyi bűncselekményekről bizonyítékokat szolgáltatóknak.

A testület szerdai ülésén elhangzott: a kormányhivatal álláspontja szerint nincs akadálya annak, hogy a közösségi együttélés szabályait sértő cselekmények felderítéséhez segítséget nyújtó embereknek jutalmat helyezzenek kilátásba. Az elfogadottnál konkrétabban kell azonban meghatározni az esetek körét, valamint nem lehet a rendeletben olyan kérdéseket szabályozni, amelyeket magasabb jogszabály már rendez.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) kifejtette, olyan, a városnak jelentős anyagi kárt okozó ügyekben – vandalizmus, illegális szemétlerakás, korrupció – fizetnének legfeljebb 100 ezer forintos jutalmat, amelyekben jogerős ítélet születik. Közölte, a kormányhivatal észrevételének megfelelően még júliusban módosítják a rendeletet.

A helyi Fidesz közleménye szerint kevesebb mint két hét alatt a vásárhelyiek felháborodása megfutamodásra kényszerítette Márki-Zay Pétert. Azt írták: “A házmesterek rendszerét visszaépítő botrányos rendelet nemcsak az erkölcs, a józan ész és a tisztesség, de a jogszerűség próbáját sem állja ki.”

“Az ’50-es évek világát, a kommunizmus legsötétebb éveit idéző spiclitörvény biztosítja a feljelentőknek a névtelenséget, korlátlan hatalmat ad a polgármesternek, hogy eldöntse, melyik bizonyíték mennyit ér, és a legfeljebb 100 ezer forintos besúgódíj összegét maga határozza meg. A spiclitörvény hatálya kiterjed a lakossági ingatlanok, magánterületek rendben tartását, a lakossági szokásokat és a közösségi együttélés szabályait meghatározó helyi rendeletre is, széles kört nyitva a város által fizetett feljelentésekhez” – áll a Fidesz közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 25.

Pénzjutalom jár a korrupciót leleplezőnek Hódmezővásárhelyen

Elfogadta csütörtöki ülésén Hódmezővásárhely megyei jogú város közgyűlése azt a rendeletet, amely szerint legfeljebb százezer forintos díjat lehet adni annak, aki korrupcióról, törvényszegésről, bűncselekményről bizonyítékot tud szolgáltatni. A helyi Fidesz szerint a törvény az ’50-es évek világát, a kommunizmus legsötétebb éveit idézi.
2017. május 31.

29 milliárdos költségvetési csalás

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a 29 vádlottal szemben, akik egy bűnszervezet keretében országos áruházláncot is működtettek, és több mint két milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.