Napi

Alkotmányellenes a közfoglalkoztatásból kizárás?

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2013. augusztus 8.
Rovat:

Az alapvető jogok biztosa szerint több szempontból aggályos az a felhatalmazás, amellyel élve az önkormányzatok a szociális támogatás feltételéként előírhatják és ellenőrizhetik a kérelmező lakókörnyezetének belső állapotát, rendezettségét. Szabó Máté ombudsman kezdeményezte annak alkotmánybírósági felülvizsgálatát is, hogy automatikusan ki lehet-e zárni az érintetteket a közfoglalkoztatásból a tankötelezettség teljesítésével, valamint a lakókörnyezet rendezettségével kapcsolatos mulasztás miatt.

Ítélet született a romagyilkosságok ügyében

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 6.
Rovat:

Tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

KIM: több mint kétszázhúsz eljárás egyszerűsödött

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 31.
Rovat:

A lakosságra nehezedő adminisztratív terhek csökkentését célzó program keretében 228, az állampolgárokat érintő hatósági eljárást vizsgáltak felül és egyszerűsítettek – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A jogos védelem egységes értelmezéséről döntött a Kúria

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 29.
Rovat:

A Kúria jogegységi döntést hozott a napokban a jogos védelem egységes bírósági értelmezése és alkalmazása érdekében – mondta Kónya István, a legfelsőbb bírói fórum elnökhelyettese, büntetőkollégiumának vezetője. A jogos védelem túllépéséért a védekező csak akkor felel, ha a jogtalan támadás elhárításának enyhébb, de célravezető módját tudatosan mellőzte. Nem büntethető, ha a támadás elhárításának szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépték túl – monsta a bírósági vezető.

Augusztustól változnak a GVH fúziós dokumentumai

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 29.
Rovat:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) módosította az egyszerű és összetett eljárásokat elhatároló fúziós közleményét, valamint az összefonódások bejelentésére szolgáló űrlapot. A dokumentumok 2013. augusztus 1-től alkalmazandók, így az ezt követően benyújtott kérelmeket a módosított űrlappal szükséges bejelenteni a GVH-hoz.

AB: egyelőre nem nézhet be a hálószobába nemzetbiztonság

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 26.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság még a nyári szünet előtt döntött arról, hogy felfüggeszti a nemzetbiztonsági törvény módosításának hatálybalépését. Így augusztus 1-től nem léphetnek hatályba azok a szigorú változások, amelyek szerint a törvény hatály alá eső személyek (főként a közszolgálatban foglalkoztatottak és családtagjaik) a teljes jogviszonyuk fennállása alatt folyamatosan, akár titkos információgyűjtés alkalmazásával is ellenőrizhetők.

GVH: korlátozható az üzleti titok megismerése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 25.
Rovat:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai során üzleti titkokat tartalmazó iratokhoz juthat, ilyenkor a hivatal csak az érintett kérelmére korlátozza az iratokba való betekintést, illetve azokról másolat vagy feljegyzés készítését.

Bírságot kockáztat a nyomozó munkaadó

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 25.
Rovat:

Az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembe megy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri – hívja fel a figyelmet a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda.

Kivezetik a devizahiteleket

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 24.
Rovat:

Ki kell vezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az ügyben tárgyalásokat kezd az érintett bankokkal a „teherviselési szempontokat is figyelembe véve”. A kormány jogi mozgástere széles – mondta.

Romagyilkosságok: az utolsó szó jogán beszéltek a vádlottak

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 24.
Rovat:

Augusztus 6-én hirdetnek első fokon ítéletet a romagyilkosságok ügyében; a négy vádlottnak augusztus 21-én a törvény erejénél fogva megszűnik négy éve tartó előzetes letartóztatása, ha addig nem születik meg az elsőfokú döntés.