Napi

2013. szeptember 16.

Egyre gyakoribbak a bírósági fenyegetések

2007 januárja óta közel 150 alkalommal jelentettek bombariadót a bíróságokon, a Fővárosi Törvényszéken előfordult, hogy egy hét alatt kétszer is. Egy-egy ilyen riasztás komoly kiesést jelent a bírósági munka szempontjából: az egész épületet ki kell üríteni, az átvizsgálás befejezéséig csúsznak a tárgyalások és a hivatali munka is órákig áll.

2013. szeptember 13.

Újrázik a bíróság Burka Ferenc és fia ügyében

Perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanúja miatt csaknem hat évig előzetes letartóztatásban tartott, majd jogerősen felmentett, és kártérítést kapó Burka Ferenc és fia ügyében – közölte Balla Lajos, az ítélőtábla elnöke. A folyamatban lévő ügyről a táblabírósági elnök többet nem mondott.

2013. szeptember 13.

Köznevelés: már vizsgálódik az ombudsman

Akár az Alkotmánybíróságon landolhat a köznevelési törvény, ha az ombudsmani hivatal elindított vizsgálata és a beérkező panaszok alapján ez indokolt. Valószínűleg ilyen kifogásolt passzus lehet a diákok kötelező, nyolcórás iskolában tartásának kérdése – értesült az ugyvedvilag.hu.

2013. szeptember 12.

Szabó Máté: a jog nem védi eléggé a kiszolgáltatottakat

A jog, amelynek segítenie kellene a kiszolgáltatottakat, elesetteket, nem egyszer inkább akadályt jelent számukra – mondta Szabó Máté távozó ombudsman az utolsó nyilvános hivatali rendezvényén, ahol egy tanulmánykötetet mutattak be. Szabó Máté úgy fogalmazott: a vesztesek „a paragrafusok fogságában vergődnek”.

2013. szeptember 12.

Felmentették Balla Irma fiát

Bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort a Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa, helybenhagyva a megismételt elsőfokú bírósági eljárás ítéletét. Magyar György ügyvéd szerint a döntés az igazságszolgáltatás diadala.

2013. szeptember 12.

Tényleges életfogytiglan élve eltemetésért

Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék nem jogerősen azt a két német férfit, aki a vagyonáért élve eltemetett egy német nyugdíjas párt 2009-ben Mohácson.

2013. szeptember 12.

Átszabná a jogalkotást a Századvég is

A törvényhozás kizárólagos tárgyainak meghatározását, az egyes jogalkotó szervek kompetenciáinak világos elhatárolását javasolja elemzésében a Századvég Politikai Iskola Alapítvány. Mindez összeköthető lehetne a parlament létszámának csökkenésével.

2013. szeptember 12.

„A közoktatás kollektív kriminalizálása”

Törvényt sért, s állásvesztéssel számolhat az az iskolaigazgató, aki általános felmentést ad a diákoknak előírt heti negyvenórás kötelező iskolai benntartózkodás alól; a szakértő szerint az új köznevelési törvény számos ponton fenyegető a családok, a gyermekek és a tanárok számára, az viszont rémhír, hogy az iskolarendőr akár egy radír elcsenése miatt is beviheti a „rossz” diákot a rendőrségre.