Napi

2013. szeptember 12.

Átszabná a jogalkotást a Századvég is

A törvényhozás kizárólagos tárgyainak meghatározását, az egyes jogalkotó szervek kompetenciáinak világos elhatárolását javasolja elemzésében a Századvég Politikai Iskola Alapítvány. Mindez összeköthető lehetne a parlament létszámának csökkenésével.

2013. szeptember 12.

„A közoktatás kollektív kriminalizálása”

Törvényt sért, s állásvesztéssel számolhat az az iskolaigazgató, aki általános felmentést ad a diákoknak előírt heti negyvenórás kötelező iskolai benntartózkodás alól; a szakértő szerint az új köznevelési törvény számos ponton fenyegető a családok, a gyermekek és a tanárok számára, az viszont rémhír, hogy az iskolarendőr akár egy radír elcsenése miatt is beviheti a „rossz” diákot a rendőrségre.

2013. szeptember 11.

Hagyó mellett tanúskodott

Fontosnak és hasznosnak ítélt két BKV-szerződést a Hagyó-per 31-es számú tanúja a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán. A tanút az AAM Zrt.-vel és a Montana Zrt.-vel kapcsolatos vádak miatt hallgatták ki.

2013. szeptember 11.

Ároktői banda: felmentést kértek a védők

Hiányoznak a személyre szóló bizonyítékok – érveltek a Fővárosi Törvényszéken az ároktói banda tagjait védő ügyvédek. Azt nem vitatták, hogy a vádlotti csoportra nézve vannak terhelő adatok. A banda öt tagjára tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyész, mert állítása szerint ők raboltak kibrutáléisan idős embereket, akik közül ketten meghaltak.

2013. szeptember 11.

Kövér átrajzolná a jogalkotást

Túl részletes törvényeket hoz az Országgyűlés, a képviselőknek más volna a feladata – mondta Kövér László házelnök.

2013. szeptember 10.

Démoni sugallatra ölte meg családtagjait a kulcsi gyilkos

Démoni sugallatok miatt ölt, azok befolyása alatt követte el tetteit, de ma már lelkiismeret-furdalással küzd – mondta a kulcsi emberölés vádlottja az ügyében a Székesfehérvári Törvényszéken tartott első tárgyalási napon.

2013. szeptember 9.

Handó erősítené a bíróságok szolgáltató jellegét

A bíróságok szolgáltató jellegét 21. századi igényekhez igazodva kell erősíteni, amelyek túlmutatnak a tárgyalótermekben folyó munkán – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Kecskeméten. Példaként a tanúgondozási programot, a gyermekközpontú igazságszolgáltatást és a mediációs programot említette.

2013. szeptember 9.

Társadalmi egyeztetésen az új büntetés-végrehajtási kódex

Az új kódex megalkotása azért is szükséges, hogy a legmagasabb jogszabályi szinten jelenjen meg a személyi szabadság jogszerű elvonásával vagy korlátozásával együtt járó jogkövetkezmények végrehajtása. Emellett az alkotmányos követelményeknek megfelelően megtörténik a jelenleg rendeleti szinten szabályozott, ám törvényi szintű szabályozást igénylő rendelkezéseknek az új kódexbe történő beépítése is. A törvény célja a büntetés-végrehajtás új alapokra helyezése, egyes újítások bevezetése, a jobb alkalmazhatóság, a büntető anyagi jogi szabályokhoz való megfelelő illeszkedés biztosítása és a vállalt nemzetközi kötelezettségeinknek való megfelelés.