Napi

2013. július 25.

GVH: korlátozható az üzleti titok megismerése

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai során üzleti titkokat tartalmazó iratokhoz juthat, ilyenkor a hivatal csak az érintett kérelmére korlátozza az iratokba való betekintést, illetve azokról másolat vagy feljegyzés készítését.

2013. július 25.

Bírságot kockáztat a nyomozó munkaadó

Az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembe megy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri – hívja fel a figyelmet a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda.

2013. július 24.

Kivezetik a devizahiteleket

Ki kell vezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az ügyben tárgyalásokat kezd az érintett bankokkal a „teherviselési szempontokat is figyelembe véve”. A kormány jogi mozgástere széles – mondta.

2013. július 24.

Romagyilkosságok: az utolsó szó jogán beszéltek a vádlottak

Augusztus 6-én hirdetnek első fokon ítéletet a romagyilkosságok ügyében; a négy vádlottnak augusztus 21-én a törvény erejénél fogva megszűnik négy éve tartó előzetes letartóztatása, ha addig nem születik meg az elsőfokú döntés.

2013. július 24.

Ittas vezetésért is hamar börtönbe lehet kerülni

Egyre gyakrabban alkalmazza a Fővárosi Főügyészség a köznyelvben gyorsított eljárásnak nevezett bíróság elé állítást. A főügyész szerint egyértelmű üzenet, hogy aki bűncselekményt követ el, akár napokon belül börtönben találhatja magát – írja a Népszabadság.

2013. július 23.

Javult a büntető ítélkezés hatékonysága a Fővárosi Törvényszéken

Érdemben javult a Fővárosi Törvényszék (FT) büntető ügyszakán a ítélkezés hatékonysága, – mondta Mikó Gergely, a büntetőkollégium vezetője. Annak ellenére sikerült gyorsítani az ítélkezést, hogy tavaly a nyugdíjazások miatt a kevesebb mint 70 tagú testület ötöde hiányzott – közölte.

2013. július 22.

Hosszú szünetet tart az Ab

Ítélkezési szünetet tart az Alkotmánybíróság (Ab) július 22-től augusztus 30-ig – olvasható a testület honlapján.

2013. július 19.

MNB-hitel a vállalkozásoknak

A Magyar Nemzeti Bank 2013. június 1-jén indította el Növekedési Hitelprogramját, mely a monetáris politika eszközeként jelentős mértékben növelheti a vállalkozók beruházási kedvét.  Az MNB-nek nem titkolt szándéka volt a programmal, hogy enyhítse a kis- és középvállalkozók hitelezésében megfigyelt zavarokat, valamint megerősítse a pénzügyi stabilitást és csökkentse az ország külső sérülékenységét.

2013. július 19.

Nincs támogatottsága az eutanáziának

Magyarországon az orvosok és a társadalom részéről sincs támogatottsága az aktív eutanáziának, így nem valószínű, hogy engedélyezett legyen – mondta Dósa Ágnes orvos-jogász, megjegyezve: az életmentő, életfenntartó kezelés visszautasítására (amit sokan passzív eutanáziának neveznek) jogilag már tizenöt éve van lehetőség, de itt mégsem alakult ki ennek gyakorlata.

2013. július 18.

Menthetők a devizahitelesek

Jövő szerdai ülésén tárgyal a kormány a devizahitel-szerződések átírásának lehetőségeiről. A polgári törvénykönyv (Ptk.) lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).