Napi

2013. október 1.

Fojtogató korrupció – infografika

Csupán a magyarok 7 százaléka bízik abban, hogy egyes cégcsoportok egyáltalán nem képesek saját érdekeiknek megfelelően eltéríteni a kormányt a közjó szolgálatától. Vagyis a polgárok kilenctizede – amint az az InfoTandem infografikáján plasztikusan kirajzolódik – kisebb-nagyobb mértékben elképzelhetőnek tart efféle befolyásolást. A Globális Korrupciós Barométer több más téren sem fest hízelgő képet Magyarországról.

2013. október 1.

Nem alkotmányellenes a semmisségi törvény

Az Alkotmánybíróság elutasította a 2006 őszi tömegoszlatásokkal kapcsolatos semmisségi törvény alkotmányellenességére irányuló beadványokat – közölte honlapján a testület. Az Ab szerint nem sérti a jogállamiság követelményét a „jogerő áttörése”

2013. október 1.

Patyi András lett a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát választották a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökévé a testület hétfő esti alakuló ülésén; eaz lnökhelyettes Bozsóki Éva lett. Mindkét döntést egyhangúan támogatta a testület.

2013. szeptember 30.

Középtávú intézményi stratégiát készített a Kúria

Elkészült a Kúria középtávú intézményi stratégiája, amely megfogalmazza a bírósági rendszerrel és a legfelsőbb ítélkezési fórummal szembeni elvárásokat, valamint foglalkozik azzal az igénnyel, hogy a Kúria korszerűbb, hatékonyabb munkamódszereket alkalmazva biztosítsa a jogegységet.

2013. szeptember 27.

Lázár uzsorásozhat

A Fővárosi Törvényszék megszüntette a Lázár János ellen rágalmazás miatt indult eljárást, mert Cs. Sándor közéleti szereplő.

2013. szeptember 27.

Átírja a hitelbiztosíték rendszerét az új Ptk

Az új Ptk. alapjaiban változtatja meg a finanszírozások korábban alkalmazott biztosítéki rendszerét is azzal, hogy megtiltja a bizalmi elemet tartalmazó biztosítéki szerződések kötését és a zálogjogot tekinti alapvető hitelbiztosítéknak – olvasható a Deloitte jogi hírlevelében. A hitelbiztosítéki rendszer átalakításán túl a hitelezést érintő fontos változás még az új hitelbiztosítéki nyilvántartás megteremtése, illetve a zálogjogosulti bizományos és az „önálló” elidegenítési tilalom bevezetése is.