Napi

2013. szeptember 26.

A kínálati kábítószer-bűncselekmények felderítése és bizonyítása

A bűnüldözés és a büntető igazságszolgáltatás nagy kihívása a kínálati oldali kábítószer-bűncselekmények felderítése és bizonyítása Magyarországon. Ezért is rendezett konferenciát erről a témáról az Igazságügyi Palotában az Országos Kriminológiai Intézet és a Legfőbb Ügyészség.

2013. szeptember 26.

Az új ombudsman folytonosságot ígér

A folytonosságra helyezi a hangsúlyt Székely László, az új ombudsman. Nem kellelhamarkodottan változtatni, de hangsúlyáthelyezésekre szükség lehet, főként az alkotmánybírósági indítványok és a nyilvánosság kezelése terén – nyilatkozta az MTI-nek szeptember 25-én hivatalba lépett biztos.

2013. szeptember 26.

Tobin-ügy: Reding osztja a magyar álláspontot

Írország köteles lenne végrehajtani a magyar bíróság ítéletét a Tobin-ügyben, Viviane Reding uniós alapjogi biztos válaszleve egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarországnak igaza van – jelentette be a közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön.

2013. szeptember 26.

Új bv-kódex: csökkenhet a börtönök zsúfoltsága

Az elítéltek társadalomba való visszailleszkedését és a börtönök zsúfoltságának csökkentését sorolta az új büntetés-végrehajtási kódex legfontosabb céljai közé a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a törvénytervezetről szóló nemzetközi szakmai konferencián.

2013. szeptember 25.

Új Ptk.: változhat a civil szervezetek szabályozása

Változhat a civil szervezetek szabályozása részben az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséhez kapcsolódva, továbbá egyszerűsödhetnek a megszűnés, az egyesülés, a szétválás szabályai, és több évre lehetne felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát. Az erről szóló törvénytervezetet a kormány honlapján tették közzé.

2013. szeptember 24.

Ab: jogos a korkedvezményes nyugdíj eltörlése

Az alkotmány felhatalmazást ad arra, hogy a törvényhozó az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást csökkenthesse, szociális ellátássá alakíthassa, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethesse – így döntött az Alkotmánybíróság.

2013. szeptember 24.

Érdemes pereskedni a NAV-val

Egyre többen pereskednek a NAV-val, és az ítéletek egyre növekvő arányában – most az esetek  mintegy harmadban – az adózók javára dönt a bíróság. Másodfokon is hasonló a tendencia – derül ki az EY elemzéséből.

2013. szeptember 24.

Megoldódhat a Tobin-ügy: Írországban is letölthető a büntetés?

Mégis kínálkozik jogi lehetőség a Tobin-ügy megoldására, ha az ír férfi, aki 2000-ben Leányfalun két gyermeket halálra gázolt, nem hajlandó Magyarországra jönni büntetése megkezdésére – jelentette be a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

2013. szeptember 24.

Tanácsadói miatt büntetnék Hunvaldot

A politikai tanácsadás mibenlétéről folyt a vita a bíróság előtt. Az ügyész börtönt, a védők felmentést kértek perbeszédükben.