Napi

2013. június 5.

Átírná a végrehajtás szabályait az ombudsman

A mostani szabályozás legfőbb problémája, hogy a bírósági végrehajtók egyfelől állami funkciókat, közhatalmi jogosítványokat és kényszert gyakorolnak, másfelől a piacról élnek – mondta Szabó Máté ombudsman.

2013. június 4.

Súlyosabban büntethető a családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak eddigieknél súlyosabb büntetését teszi lehetővé a büntető törvénykönyv (Btk.) hétfőn elfogadott módosítása, amely önálló tényállássá teszi a kapcsolati erőszakot.

2013. június 4.

Átírták a földtörvényjavaslatot

A tavaly júliusi kormányelőterjesztésen több, terjedelmes bizottsági módosító indítvány elfogadásával változtatott a parlament kormánypárti többsége. Ezekkel újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást.

2013. június 4.

Hat év börtönt kapott egy borsodi uzsorás

Hat év börtönre ítélt a Miskolci Járásbíróság első fokon egy 40 éves férfit, aki ellen a járási ügyészség uzsora-bűncselekmény miatt emelt vádat – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze.

2013. május 30.

EU-bíróság: fellebbezéskor is vizsgálni kell a tisztességtelen szerződéseket

Polgári peres eljárásoknál a fellebbviteli bíróság is köteles hivatalból értékelni, hogy egy szerződés egyes feltételei tisztességtelenek-e, ha a törvényszék az elsőfokú eljárás adatai alapján rendelkezik az ehhez szükséges ténybeli és jogi elemekkel – állapította meg egy devizahiteles ügyében az Európai Unió Bírósága.

2013. május 29.

Tapasztalatok az új Munka Törvénykönyvéről

2012. november 30-án sajtóreggeli keretében számolt be a Bánki és Társai TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda, hogy milyen tapasztalatai voltak az elmúlt félévben az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatban, összehasonlítva a hazai jogalkalmazás hétköznapjait a környező országok munkajogi helyzetével.

2013. május 29.

Kommunikáció a biztonságos világért, és a biztonságos Magyarországért

A fenti cím volt a mottója a 2012 végén a Magyar Telekom konferenciaközpontjában zajló eseménysorozatnak, közismertebb nevén a Kriminálexpónak. A rendezvény legtöbb szekciójában meghirdetett téma a nemzetközi biztonsági és informatikai, bűnmegelőzési, bűnüldözési és igazságszolgáltatási kérdésekhez kapcsolódott.

2013. május 28.

A hozzátartozók megalázását is büntetik

Hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak nevezik majd a július 1-jén életbe lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását. Azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.