Ombudsman: szülessen megnyugtató megoldás az Ágfalva és Somfalva közötti út ügyében!


Szülessen az osztrák és a magyar állam polgárai számára megnyugtató megoldás a magyarországi Ágfalva és az ausztriai Somfalva közötti útszakasz használata ügyében! – erre kérte az alapvető jogok biztosa osztrák kollégáját.

Kozma Ákos ezzel kapcsolatban levélben kereste meg Gaby Schwarzot, az osztrák ombudsmani testület vezetőjét – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Erre azt követően került sor, hogy magyar állampolgárok az alapvető jogok biztosához fordultak a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárása miatt – tették hozzá.

Mint írták: a panaszosok kifogásolták, hogy az ausztriai Somfalva önkormányzata a községet a magyar oldalon fekvő Ágfalvával összekötő, az Európai Unió társfinanszírozásában megépült közutat 2023 januárjában először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjármű forgalom elől – ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását -, majd 2023 .március 1-től az utat – útépítési munkálatokra hivatkozással – teljesen lezárta.

A somfalvai önkormányzat döntése alapján 2023. július 1-jét követően csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyezik az út használatát, illetve az útvonal használatának engedélyezését előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik – ismertették.

Mivel a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó uniós alapjog sérelmének veszélyét, Kozma Ákos tájékoztatást kért Gaby Schwarztól, arra vonatkozóan, hogy a Somfalva által már bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban az osztrák ombudsmani hivatal indított-e – mikor és milyen tartalommal – vizsgálatot.

Amennyiben pedig nem, akkor az alapvető jogok biztosa kezdeményezi vizsgálat indítását az osztrák ombudsmani testületnél – olvasható a közleményben.ű

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. február 26.

A nemzetiségi temetők megőrzéséért állt ki az ombudsmanhelyettes

A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes ebben hangsúlyozza, hogy a temetőknek, temetkezési helyeknek kiemelt jelentőségük van a nemzetiségi származású személyek identitásának megőrzésében, valamint a nemzetiségek kulturális, történeti, vallási hagyományai, épített és tárgyi emlékei továbbörökítésében.
2021. szeptember 28.

A gyermek másik tagállamban való elhelyezése

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában megjelenő, Bereczki Ildikó által írt Gyermeki jogok a szülői felelősségről szóló nemzetközi magánjogi szabályozás perspektívájából című kiadvány gyermekjogi, nemzetközi, valamint európai uniós jogi szempontból is egyaránt rendkívül időszerű. A gyermeki jogok kibontakozását mutatja be és a szülői felelősségről szóló nemzetközi családjogi szabályozásba, illetve ezen keresztül a joggyakorlatba való beintegrálódását járja körül tudományos igénnyel, ugyanakkor gyakorlati megközelítésben – a hazai jogirodalomban hiánypótló jelleggel – átfogó képet nyújtva e komplex témakörről. Az alábbiakban a kiadványnak „A gyermek másik tagállamban való elhelyezése” cím alatti magyarázatát olvashatják.
2023. május 1.

A polgárok bizalma nélkül nincs politikai legitimitása az EU-nak

Az Euronews vendége volt Emily O’Reilly uniós ombudsman, akinek a hivatala az EU-val kapcsolatos átláthatósági és etikai kérdéseket vizsgálja. A Global Conversationben főként korrupcióról és az európai intézmények iránti bizalomról beszélgetett vele az Euronews brüsszeli tudósítója, Zsíros Sándor.