Utcajogász: a Metropol a bírósági ítélet végrehajtása helyett újabb kirekesztő cikket jelentetett meg hajléktalan emberekről


A Metropol a bírósági ítélet végrehajtása helyett újabb kirekesztő cikket jelentetett meg hajléktalan emberekről – írja a Jogászvilághoz eljuttatott közleményében az Utcajogász.

Két év után véget értek a Metropol által készített „Koldustérkép” miatt indult jogi eljárások. Miután a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bírsággal sújtotta a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t, a kiadó bírósághoz fordult. A pert a Mediaworks júniusban jogerősen elvesztette. Ennek ellenére a Metropol a bíróság döntését nem hajtotta végre és júliusban „Csövesterror” címmel újabb kirekesztő cikket tett közzé.

Előzmények

2021 augusztusában Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép! címmel jelentetett meg cikket a Mediaworks által kiadott Metropol nyomtatott és online változatában is. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a szerző nélkül publikált cikkben a lap – névtelen olvasói levelekre támaszkodva – azt kívánta bemutatni, hogy a fővárosban „hajléktalanok csapatai” erőszakosan zaklatják a járókelőket. A cikket hajléktalan emberekről kiszolgáltatott helyzetben, hozzájárulásuk nélkül készített képekkel illusztrálták. Az újság sem hajléktalan embereket, sem pedig döntéshozókat, vagy szociális szakembereket nem szólaltatott meg a cikk elkészítéséhez.

A Médiatanács és a bíróság döntése

Az Utcajogász bejelentése nyomán a Médiatanács a kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt a Mediaworks-öt 250 ezer forintos bírság fizetésére és közlemény közzétételére kötelezte. A döntés ellen a Mediaworks a bírósághoz fordult, vitatva, hogy a lap célja a megbélyegzés lett volna. Az Utcajogász kérelmezte, hogy beavatkozhasson a perbe, amely kérelemnek a bíróság helyt adott, így az egyesület a Médiatanácsot támogathatta az eljárás során.

Az elsőfokú bíróság indokolásában kimondta, hogy a Metropol cikke jogsértő volt, hiszen az „a hajléktalan közösség egészére vonatkozott”, és nem is törekedett arra, hogy elkülönítse egymástól a hajléktalan emberek, valamint az „erőszakos koldusok” kategóriáját. A bíróság szerint ez olyan mértékben volt kirekesztő, hogy a hajléktalan embereket ért jogsérelemről indokolt tájékoztatni a nyilvánosságot. A Metropolt így nemcsak bírság megfizetésére kötelezte, hanem arra is, hogy közleményben számoljon be a cikk jogsértő voltáról. Az indoklás szerint ugyanis „így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben”. Az elsőfokú ítélet ellen a Mediaworks fellebbezett, ám a Fővárosi Ítélőtábla nem találta alaposnak a fellebbezést, indoklásában az elsőfokú bíróság döntését hagyta jóvá. A másodfokú bíróság 2023. június 21. napján meghozott ítélete már jogerős és végrehajtható.

Az ítélet végrehajtása helyett újabb cikk, most a „csövesterror”-ról

A bíróság ítélete ellenére a cikk továbbra is változatlan tartalommal érhető el a Metropol honlapján. Ráadásul a lap nemcsak a Médiatanács által elrendelt közleményt nem jelentette meg, de 2023. július 30. napján Fügedi Richárd szerző megjelölésével „Nem merünk szólni nekik, mert fellöknek” – Csövesterror Óbudán – videó címmel újabb tartalmat tett közzé címlapján.

Az új és a 2021-es cikkben azonos, hogy a Metropol ismételten nem kérdez meg hajléktalan embereket és ismételten a hozzájárulásuk nélkül készít felvételeket emberekről, akiket hajléktalanként mutat be. Állításait változatlanul névtelen véleményekre alapozza. Eltérés a „Koldustérkép”-cikkhez képest, hogy a Metropol – feltételezhetően a bíróság döntésének hatására –   megszólaltat területileg illetékes személyeket: Szentkereszty Tamást, a Miklós utcai hajléktalanközpont intézményvezetőjét és helyi Fidesz önkormányzati képviselőjét, Csikósné Mányi Júliát – zárul az Utcajogász közleménye.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 27.

Betondarabot dobott a hajléktalanra

Emberölés kísérlete miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy 15 éves fiú ellen, aki tavaly szeptemberben egy budapesti piacon betondarabot dobott egy lépcsősor alján alvó férfira, a hajléktalan életveszélyesen megsérült.
2023. június 21.

Az Utcajogász kerületi önkormányzatokkal indít közös lakhatási programot

Az együttműködés a VI., a VIII. és a IX. kerülettel a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásából valósul meg. A projekt célja a lakhatási szegénységben élők helyzetének javítása, a jogtudatosság fokozása, az érdekérvényesítő képesség erősítése, a szociális szakemberek ismereteinek bővítése, valamint az esélyegyenlőség megteremtése, a civil kapcsolatok bővítése, a hajléktalan-ellátás fejlesztése és a válság hatásainak enyhítése.