Őrizetbe vették a drogkereskedőt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a rendelkezésre álló adatok szerint a 2018. augusztus 11-én történt elfogását megelőzően kábítószer beszerzéssel, hígítással és adagolással foglalkozott Budapesten – közölte a Fővársi Törvényszék.
A gyanúsított fenti cselekménye – az ügyészségi indítvány szerint – jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására alkalmas, amely cselekmény szabadságvesztéssel büntetendő.
A megalapozott gyanút a kutatás és a szemle során lefoglalt kábítószerek mellett más tárgyi bizonyítékok, valamint a rejtett figyelés során készült feljegyzés, a rendőri jelentések, az előzetes vegyészszakértői eredmény és a férfi vásárlójának gyanúsítotti vallomása támasztják alá.
A fentiekre figyelemmel az ügyészség a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésének veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását, akinek védője a férfi bűnügyi felügyeletének elrendelését kezdeményezte arra való hivatkozással, hogy a letartóztatással elérni kívánt célok enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásával is elérhetőek.
A bíróság döntése során figyelemmel volt a szükségesség, arányosság és fokozatosság elvére, ám megállapítása szerint a bűncselekmény jellege, a gyanúsított személyi körülményei, az eljárás előtti életvitele miatt a letartóztatásnál kisebb korlátozással járó kényszerintézkedés nem tudná biztosítani a nyomozás érdekeit.
Indokolásában a bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított a tényleges tartózkodási helyeként saját maga által megjelölt címen nincs bejelentve, s igazolt jövedelemmel sem rendelkezik – a férfitól lefoglalt készpénz mennyisége pedig arra utal, hogy fő megélhetési forrását a kábítószer-kereskedelem jelenthette. E feltételezést erősíti az egyik, a gyanúsított által használt ingatlanban felfedezett ipari felszereltségű kábítószer-adagolóüzem megléte is.
A végzés ellen senki nem nyújtott be fellebbezést.

Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

Átfogóan vizsgálja a tanulókat érő szexuális zaklatást, bántalmazást az ombudsman

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított  általános, valamint középfokú iskolában és szakképző intézményben a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépés és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülmények, intézkedési lehetőségek megfelelő feltérképezése, javaslatok megfogalmazása érdekében – tudatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

2023. március 17.

Szigorították az állatkínzásért kiszabható büntetést Spanyolországban

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük – egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

2023. március 17.

Uniós biztos: a tagállami hatóságoknak ki kell vizsgálniuk a jogellenes megfigyelésekre vonatkozó állításokat

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az illetékes tagállami hatóságok teljes mértékben éljenek hatáskörükkel, és alaposan vizsgálják ki a jogellenes megfigyelési tevékenységekre vonatkozó állításokat, és állítsák helyre az állampolgárok bizalmát – jelentette ki Maired McGuinness uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön.