Őrizetbe vették a drogkereskedőt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a rendelkezésre álló adatok szerint a 2018. augusztus 11-én történt elfogását megelőzően kábítószer beszerzéssel, hígítással és adagolással foglalkozott Budapesten – közölte a Fővársi Törvényszék.

A gyanúsított fenti cselekménye – az ügyészségi indítvány szerint – jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására alkalmas, amely cselekmény szabadságvesztéssel büntetendő.
A megalapozott gyanút a kutatás és a szemle során lefoglalt kábítószerek mellett más tárgyi bizonyítékok, valamint a rejtett figyelés során készült feljegyzés, a rendőri jelentések, az előzetes vegyészszakértői eredmény és a férfi vásárlójának gyanúsítotti vallomása támasztják alá.
A fentiekre figyelemmel az ügyészség a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésének veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását, akinek védője a férfi bűnügyi felügyeletének elrendelését kezdeményezte arra való hivatkozással, hogy a letartóztatással elérni kívánt célok enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásával is elérhetőek.
A bíróság döntése során figyelemmel volt a szükségesség, arányosság és fokozatosság elvére, ám megállapítása szerint a bűncselekmény jellege, a gyanúsított személyi körülményei, az eljárás előtti életvitele miatt a letartóztatásnál kisebb korlátozással járó kényszerintézkedés nem tudná biztosítani a nyomozás érdekeit.
Indokolásában a bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított a tényleges tartózkodási helyeként saját maga által megjelölt címen nincs bejelentve, s igazolt jövedelemmel sem rendelkezik – a férfitól lefoglalt készpénz mennyisége pedig arra utal, hogy fő megélhetési forrását a kábítószer-kereskedelem jelenthette. E feltételezést erősíti az egyik, a gyanúsított által használt ingatlanban felfedezett ipari felszereltségű kábítószer-adagolóüzem megléte is.
A végzés ellen senki nem nyújtott be fellebbezést.

Kapcsolódó cikkek