Öt év közösség tagja elleni erőszak bűntettért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék 2023. március 30-án közösség tagja elleni erőszak bűntettében talált bűnösnek egy férfit, akit 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt.

Az ítélet szerint a terhelt 2021. szeptember 20-án a késő esti órákban egy budapesti villamoson felfigyelt két női utastársára, akik egymás kezét fogták. A sértetteket szexuális irányultságuk miatt szidalmazni kezdte és azzal fenyegette, hogy a nála lévő 9 cm pengehosszúságú bicskával nyakon szúrja, megöli őket. A nyitott pengéjű bicskával többször is szúró mozdulatot tett a két nő irányába.

A férfi rendbontó magatartását a villamos vezetője szakította félbe, aki a hangos kiabálást észlelve felszólította a vádlottat a cselekménye befejezésére. A terhelt – miután a villamos vezetőjét is kérdőre vonta – folytatta a két nő inzultálását és kitartott amellett, hogy mindkettőjüket megöli. A villamosvezető a végállomáson a vádlottat leszállította a járműről, míg a két nőt a BKV tartózkodójába kísérte. A terhelt a sértetteket figyelve még egy ideig a megállóban várakozott, majd elhagyta a helyszínt, ahova kis idő múlva visszatért. Ekkor fogták el a rendőrök.

A terhelt ellen felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A kerületi bíróság megállapította, hogy a vád tárgyává tett cselekmény a vádirati minősítéstől eltérően emberölés előkészülete bűntetteként is minősülhet, erre tekintettel az ügyet áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszékre. A törvényszék az ítélet szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a kerületi bíróság
álláspontjától eltérően a terheltnek nem állt szándékában megölni a sértetteket, őket nemi identitásuk, szexuális irányultságuk miatt fenyegette.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást, súlyosító körülmény pedig a vádlott büntetett előélete volt. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet.

A vádlott enyhítésért, míg védője a tényállás téves megállapítása és eltérő jogi minősítés, másodlagosan pedig enyhítés érdekében jelentett be
fellebbezést. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

A bíróság elutasította a vádlott és a védő által előterjesztett letartóztatás megszüntetése és bűnügyi felügyelet elrendelése iránti indítványt: a férfi letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta. Ez a végzés sem végleges.


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 27.

A homofób kommentelés akár büntetőjogi eszközökkel is üldözhető

A kérelmező egy közéleti vita során egy online cikkhez homofób hozzászólást fűzött. Az izlandi bíróság jogerősen pénzbüntetésre ítélte, amely során mérlegelte a szükséges szempontokat, így az elítélés nem sértette az Egyezményt – állapította meg az EJEB.
2021. július 7.

Szivárványos táska miatt támadt rá egy nőre és egy idős férfira, elítélték

Közösség tagja elleni erőszak és testi sértés miatt két év börtönbüntetésre ítélte a Monori Járásbíróság azt a férfit, aki 2019 augusztusában a bényei falunapon megvert egy fiatal nőt és a segítségére siető idős férfit, amiért a lány szivárványszínű táskát viselt – olvasható a Háttér Társaság Jogászvilághoz eljuttatott közleményében.