Viharfelhők a határzár körül Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság tájékoztatást kért a magyar kormánytól, mert diszkriminatívnak tartja, hogy bizonyos tagállamok állampolgárai beléphetnek Magyarországra, míg mások nem.

Levélben figyelmeztetik a magyar kormányt a schengeni övezet integritásának fontosságára – közölte Didier Reynders a Twitteren. Az igazságügyi biztos hangsúlyozta, hogy a határokon bevezetett intézkedések nem lehetnek diszkriminatívak az EU állampolgáraival, illetve lakosaival szemben.

A Ylva Johansson belügyekért felelős biztossal közösen fellépő belga politikus bejegyzésének második részében azt írta, hogy bármilyen intézkedést, ami nem eleget ezeknek az uniós jog ezen alapelveinek, azonnal vissza kell vonni. Hozzátette, hogy további információkat kérnek a magyar féltől.

A kedden életbe lépett határzárról a magyar kormány nem tájékoztatta időben az Európai Bizottságot, derült ki a brüsszeli testület hétfői sajtótájékoztatóján.

Vivian Loonela a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivő, kiemelte, hogy az minden tagállam nemzeti hatáskörébe tartozik, hogy kik léphetnek be a területére, de kötelesek tájékoztatni egymást az intézkedésekről. Hangsúlyozta, hogy a bizottság júliusi iránymutatása az, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat, és a tagállamok ügyeljenek arra, ne legyen diszkriminatív a szabályozás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt pénteken jelentette be, hogy szeptember elsejétől Magyarország újra lezárja határait a külföldiek előtt, és a külföldről visszatérő magyarokra 14 nap karantén vár. Ezt két, 48 óra különbséggel elvégzett magyar koronavírus-teszttel ki lehet váltani, saját költségen.

európai unió jogrendszere

Cseh, lengyel és szlovák turisták jöhetnek

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfő délután jelentette be, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök cseh kollégája, Andrej Babis kérésére lazít a magyar határzáron, és beléphetnek Magyarországra azok a cseh turisták, akiknek már megvan a foglalása szeptemberre, és van 5 napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredményük. Este közölte a külügyminiszter, hogy az engedményt kiterjesztették a lengyelekre és a szlovákokra. Hozzátette, hogy a Csehországból, Lengyelországból, illetve Szlovákiából hazatérő magyar turistáknak is tettek engedményt: nekik elég egy negatív teszteredmény a karantén kiváltásához.

Nem lehet állampolgárság alapján kivételt tenni EU-s állampolgárok közt, mondta Christian Wigand bizottsági szóvivő a testület keddi sajtótájékoztatóján, kiemelve, hogy három országból beengednek turistákat bizonyos feltételekkel Magyarország területére. Újságírói kérdésre az igazságügyi és jogállamisági kérdésekkel foglalkozó biztos megerősítette, hogy a bizottságnak a három ország állampolgáraival való kivételezéssel van problémája.

Nem biztos, hogy hatékony a határzár

Több magyar szakértő nyilatkozata alapján a fertőzés Magyarországon belül terjed. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szombaton azt nyilatkozta a HírTV-nek, hogy „az új regisztrált fertőzöttek többsége buliban, esküvőn vagy valamilyen zárt térben tartott rendezvényen kapta el a koronavírust”. Szlávik arra kérte a fiatalokat, hogy zárt térben ügyeljenek a távolságtartásra és a maszkviselésre.

„Augusztus első négy hetében az 1853 új esetből csupán 163 megbetegedés volt köthető külföldi fertőzéshez. Mostanra ez az arány a 10 százalékot sem éri el, ezért nem biztos, hogy a határok lezárása hatékony eszköz” – idézi a Népszava Oroszi Beatrixot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusát egy hétfői előadásról.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Módosult az ESG törvény

A magyar ESG törvény egyik fő célja, hogy olyan egyablakos beszámolói rendszert alakítson ki, ahol a magyar cégeknek nem „kismillió”, hanem csak egy kérdőívet kelljen kitölteniük az ügyfélkapun keresztül, amit aztán mindenhol, mindenkivel el tudnak fogadtatni.

2024. április 22.

Hatályba lép az interoperábilis Európáról szóló jogszabály

„Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály, amely áprilisban hatályba lépett, megkönnyíti a határokon átnyúló adatcserét és felgyorsítja a közszféra digitális átalakulását. A jogszabály elengedhetetlen az EU digitális évtizede célkitűzéseinek eléréséhez, például ahhoz, hogy 2030-ra a kulcsfontosságú közszolgáltatások 100%-a online elérhető legyen. Az interoperabilitás a működő digitális egységes piac központi eleme, és hozzájárul a közpolitikák digitális jellemzőinek hatékonyabb végrehajtásához, az igazságszolgáltatástól az egészségügyig és a közlekedésig.