Zavartalanul működik a Kúria Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kúria a járványügyi veszélyhelyzet idején is magas szakmai színvonalon látja el az Alaptörvényben és a jogszabályok által előírt ítélkezési és jogegységesítési feladatait.

A 74/2020. (III. 31.) számú, a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendelet értelmében a fellebbezési és a felülvizsgálati eljárásokban a felek nyilvános tárgyalás tartását nem kérhetik.

A Kúria a korábbi kérelem alapján már kitűzött tárgyalások esetében dönt a tárgyaláson kívüli elbírálásról. E döntéséről pedig soron kívül értesíti a feleket. A felülvizsgálati kérelmeket a Kúria eljáró tanácsai tárgyaláson kívül, illetve tanácsülésen bírálják el. A veszélyhelyzet a határidők folyását – ha a kormányrendelet eltérően nem rendelkezik – nem érinti.

A kollégiumok tájékoztatása alapján a járványügyi veszélyhelyzet ellenére az ügyek befejezése a megszokott rendben történik, számukat tekintve nincs jelentős eltérés az előző évek azonos időszakaihoz képest. Az ítélkezés magas szakmai színvonala biztosított.

A Kúria az igazságszolgáltatási tevékenységét kizárólag a zárlati kötelezettség alá tartozó fertőző betegség behurcolásának vagy terjedésének megakadályozása végett elrendelt járványügyi elkülönítési, megfigyelési zárlati és ellenőrzési szabályok betartásával, a hatályos eljárási szabályok és a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárás jogi intézkedésekről szóló kormányrendeletben foglaltak szerint látja el.

Rendszeresen ülésezik a Kúria elnökhelyettese által vezetett három fős válságstáb. Feladata, hogy folyamatosan nyomon kövesse a Kormány, az egészségügyi szervek által kiadott intézkedéseket, eljárásrendeket, tájékoztatókat, szoros kapcsolatot tartson a társszervekkel és az Országos Bírósági Hivatallal. Az információk birtokában gondoskodik a szükséges intézkedések haladéktalan megtételről.

A közigazgatási ügyszakot érintően 2020. április 1-vel jelentős hatásköri és szervezeti változások megtörténtek a Kúrián. A Közigazgatási Kollégiumban új tanácsok kezdték meg működésüket. A Polgári Kollégiumban pedig Munkaügyi Részkollégium alakult.

Mindeközben Kúriai bírák is részt vesznek a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárási intézkedések alkalmazását segítő kabinetek irányításában és munkájában.

A szakmai csoportok felállítását az Országos Bírósági Hivatal elnöke rendelte el. A Veszélyhelyzeti Polgári, Gazdasági és Munkaügyi Kabinetet dr. Orosz Árpád, a Kúria tanácselnöke vezeti, a Közigazgatási Kabinet munkáját dr. Tóth Kincső, a Kúria tanácselnöke irányítja. A Büntető Kabinet munkájában dr. Bartkó Levente, a Kúria bírája is részt vesz.

(birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek