Rabokat engednek szabadon Németországban Koronavírus

Észak-Rajna-Vesztfália 1000 rab szabadon engedésével tenné lehetővé a börtönkaranténok létrehozását.

Németország legnépesebb állama Észak-Rajna-Vesztfália mintegy 1000 fogvatartottat  enged szabadon annak érdekében, hogy karanténhelyiségként felhasználható cellákat szabadítson fel. Ez szükséges ahhoz, hogy a koronavírus börtönökben való ellenőrizetlen terjedését megakadályozzák  – jelentette be az igazságügy-miniszter.

A terv szerint olyan rabokat engednének szabadon, akiknek már kevés ideje van hátra a szabadságvesztésük kitöltéséig. Peter Biesenbach szerint a szexuális bűnelkövetőket és az egyéb erőszakos bűncselekmények miatt elítélt személyeket kifejezetten kizárták a a szabadulási rendszerből.

“Jelenleg túl kevés szabad hely van” – mondta Biesenbach szerdán újságírók előtt. Az igazságügy-miniszter reméli, hogy más tartományok is követni fogják majd az Észak-Rajna-Vesztfália által kidolgozott rendszert.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Bűnüldözési céllal gyűjthetők a telefonos ügyféladatok
2020. március 27.

Bűnüldözési céllal gyűjthetők a telefonos ügyféladatok

A német jog a telefontársaságok törvényi kötelezettségévé tette, hogy előfizetőik mellett az eldobható (feltöltőkártyás) SIM-kártyák birtokosainak alapvető személyes adatait is tárolják. A Bíróság 6:1 arányban úgy értékelte, hogy beépített garanciális előírások, így a szövetségi és tartományi adatvédelmi biztosok felügyeleti jogköre és a jogorvoslathoz való jog megfelelő biztosítékot nyújtanak a visszaélés ellen, így a vitatott előírások nem sértik az Egyezményt.

Versenyjogi könnyítésekkel küzdenek a koronavírus ellen
2020. március 25.

Versenyjogi könnyítésekkel küzdenek a koronavírus ellen

Az európai versenyhatóságok segítik a folyamatos áruellátás biztosítását, de megfelelő szigorral lépnek fel azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek haszonszerzés érdekében visszaélnek erőfölényükkel vagy kartelleznek.