Észrevételt tehetnek a tulajdonosi joggyakorlók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek ellátásának szabályszerűségét értékelte az Állami Számvevőszék a 2020. év vonatkozásában, az ellenőrzésben elkészült a jelentéstervezet és befejeződött annak minőségbiztosítása. Az ellenőrzés megállapításai vonatkozásában az ellenőrzött szervezetek vezetőit észrevételezési jog illeti meg.


Az Állami Számvevőszék (továbbiakban: ÁSZ) évente, így 2020 vonatkozásában is értékelte az állami vagyon felett tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek tulajdonosi joggyakorlásának szabályszerűségét. Ellenőrzött szervezetek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Nemzeti Földügyi Központ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az Országgyűlés felé történő beszámolás tekintetében a Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Az ellenőrzés utóellenőrzést is tartalmazott. Ennek keretében az ÁSZ az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek 2018-ra vonatkozó ellenőrzéséről készült, (19202 számú) jelentés javaslatainak és megállapításainak hasznosulását értékelte az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság (Állami Egészségügyi Ellátó Központ jogutódja) vonatkozásában.

Az ellenőrzöttek részére az ÁSZ az ellenőrzés megállapításai vonatkozásában észrevételezési jogot biztosít az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény előírásaiban foglaltaknak megfelelően. Ezért az ÁSZ az ellenőrzött szervezetek vezetői és a felelősként megjelölt személyek részére megállapításait megküldte. Ha az ellenőrzöttek élni kívánnak jogukkal, az ellenőrzés megállapításaira tizenöt napon belül írásban tehetnek észrevételt. Az ÁSZ a határidőben beérkezett észrevételeket értékeli és az elfogadott észrevételeket figyelembe veszi a számvevőszéki jelentés összeállításakor. Garanciális szabály, hogy a figyelembe nem vett észrevételeket a Számvevőszék a jelentésében feltünteti és megindokolja, hogy azokat miért nem fogadta el.

(aszhirportal.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Biztosítás és ESG – kihívások és ellentmondások

Napjainkban az ESG akronimmal jelzett, vagy olykor zöld pénzügyek jelzővel is emlegetett, komplex szempont- és szabályrendszer átszövi a gazdasági és pénzügyi életet, és annak hatása alól nyilván nem mentesül a biztosítási iparág sem. A társadalmilag felelős pénzügyek néven is ismert szempontrendszer hármas alappillére (környezeti hatások, társadalmi kérdések és vállalatirányítás) közül a jelen írásban a környezeti hatások kezelésének kérdését vesszük górcső alá a biztosítási iparág szempontjából, különös tekintettel az érintett ESG irányelv megvalósítása során felmerülő ellentmondásokra és nehézségekre.