Jogszabályfigyelő 2019 – 10. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2019/33–37. számú Magyar Közlönyök újdonságai között szakmai közérdeklődésre számot tartó jogszabály nem jelent meg, a törvényjavaslatok és az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatói közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos tervezett módosításokról, a megállapodás nélküli Brexit esetén hatályba lépő változásokról és a Digitális Bíróság Projektről olvashatnak.

Tartalom:

Benyújtotta a Kormány a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat

Megegyezés nélküli Brexit esetére irányadó törvénymódosítások

E-akta – Digitális Bíróság Projekt

 

Benyújtotta a Kormány a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat

2019. március 8-án a Kormány nevében eljárva az emberi erőforrások minisztere benyújtotta a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat. A javaslatcsomagban a babaváró támogatás és a nagycsaládok személygépkocsi-szerzési támogatásának szja-mentessége, valamint a legfeljebb 10 millió forintos babaváró támogatás állami kezességvállalása szerepel.

A javaslat szövege itt érhető el:

Joganyag: T/5132 javaslat a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról

Módosította:

Megjelent: www.parlament.hu

Hatályos:

Megjegyzés: részletes vitára váró törvényjavaslat

  

Megegyezés nélküli Brexit esetére irányadó törvénymódosítások

A törvényjavaslat célja, amint az az előterjesztői általános indokolásban olvasható, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága (a továbbiakban: Egyesült Királyság) Európai Unióból történő megállapodás nélküli kilépése esetére a szükséges hazai jogszabály-módosításokat megállapítsa.

A javaslat érinti a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló törvény, a nyugdíjtörvény, az egészségbiztosítási törvény, a családtámogatási törvény, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény, a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló törvény, valamint az ügyvédi tevékenységről szóló törvény szabályait.

Maga a törvénymódosítás fő szabályként a kihirdetését követő napon léphet hatályba, rendelkezéseinek a túlnyomó többsége azonban az Egyesült Királyság „megállapodás hatálybalépése hiányában történő kilépése időpontjában lép hatályba”. Ezen időpontot a külpolitikáért felelős miniszter annak ismertté válását követően a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozatával állapítja meg – olvasható az előterjesztés szövegében.

A törvényjavaslat itt érhető el.

Joganyag: T/4821. számú törvényjavaslat egyes törvények Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága Európai Unióból történő rendezetlen kilépése esetére szükséges módosításáról

Módosította:

Megjelent: www.parlament.hu

Hatályos:

Megjegyzés: részletes vitára váró törvényjavaslat

  

E-akta – Digitális Bíróság Projekt

Az Országos Bírósági Hivatal honlapján elérhető tájékoztatás szerint 2019. június 30-áig megvalósuló fejlesztés egyik sarokpontja a bírósági határozatok közzétételének és anonimizálásának a gyorsítása, melynek következtében a döntések egységes, könnyen kereshető határozattárban lesznek elérhetők az ügyfelek, a jogkereső közönség számára.

A fejlesztés másik fontos eleme az e-akta rendszerének a kialakítása a bírósági periratok elektronikus betekintésének a megteremtése érdekében. A jövőben nemcsak a bírók, hanem az ügyfelek is bármikor megtekinthetik majd a bíróság előtt folyamatban lévő ügyük iratanyagát akár otthonról is.

Végezetül megvalósul az elektronikusan elérhető közhiteles nyilvántartások bírósági szakrendszerekkel való online összekapcsolása, melynek következtében a bíróságok közvetlenül hozzáférhetnek az elektronikus közhiteles nyilvántartások adataihoz bármelyik ügyszakban, így „minimalizálható az ügyfelektől bekérendő adatok köre”.

A projekt részletes tájékoztatója az alábbi oldalon érhető el.

Joganyag:

Módosította:

Megjelent: https://birosag.hu/orszagos-birosagi-hivatal-0

Hatályos:

Megjegyzés: digitális fejlesztési projekt


Kapcsolódó cikkek

2019. március 4.

Jogszabályfigyelő 2019 – 9. hét

Alábbi cikkünkben a 2019/28–32. számú Magyar Közlönyök újdonságai és a Kúria honlapján megjelent tájékoztatók közül válogattunk.