Jogszabályfigyelő 2021 – 2. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2021/6–8. számú Magyar Közlönyökben közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, a parlamenti hírek közül válogattunk.

E heti összeállításunkban az Országgyűlés 2021-es tavaszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási menetrendről olvashatnak.

  

Tartalom:

  1. Tavaszi törvényalkotási program 2021

 

Tavaszi törvényalkotási program 2021

Az országgyűlési törvényben előírt kötelezettsége teljesítéseként közzétette a Kormány Országgyűlés 2021. évi tavaszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programját, amelyben mindössze 27 törvényjavaslat szerepel. A következőkben a törvényalkotási menetrend legérdekesebbnek tűnő elemeit ismertetjük.

A márciusban benyújtandó, a földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló közepes szabályozási terjedelmű javaslat alapvetően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szabályait érinti elsősorban a termőföld engedély nélkül, eltérő célú más hasznosítása tekintetében.

Kiemelendő a tavaszi programból a nagy terjedelmű szabályozásként jelzett, a hivatalos iratok kézbesítéséről szóló törvény elfogadása és az ehhez kapcsolódó törvényeknek a módosítása, amely ugyancsak márciusban kerülhet a képviselők elé. A törvényjavaslat megteremti a bírósági és a hatósági hivatalos iratok kézbesítésének az egységes szabályait. A tervezet elfogadása májusban várható.

Ezt megelőzően, április szavazhatnak a képviselők a fővárosi és a megyei kormányhivatalok elektronikus ügyintézésével kapcsolatos szabályokról, majd ugyancsak májusban kerülhet sor az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény jelentős módosítására az E-Ingatlan-nyilvántartási Rendszerhez kapcsolódva. Ennek során mind a korábbi előírások felülvizsgálata, mind pedig új normák meghatározása várható.

Júniusban, az ülésszak végén fogadhatják el a Parlament a korábbi években már megszokott nyári adómódosításokat, illetve a 2022-es költségvetés megalapozásáról szóló módosításokat, illetve magát a 2022-es költségvetést is.

A törvényalkotási program itt érhető el.

  • Joganyag: Az Országgyűlés 2021. évi tavaszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási program
  • Módosította:
  • Megjelent: www.parlament.hu
  • Hatályos:
  • Megjegyzés: törvényalkotási program

Kapcsolódó cikkek