Jogszabályfigyelő 2021 – 49. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2021/222–226. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a büntetőjogi szabályok állatvédelmet érintő módosításáról, illetve a kényszertörlés veszélyhelyzeti szabályairól olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. Büntetőjogi módosítások az állatok védelme érdekében
 2. Kényszertörlési eljárás veszélyhelyzeti szabályai 

 

Büntetőjogi módosítások az állatok védelme érdekében

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, a Btk., a Be. és a Bv. tv. módosítását tartalmazza az alábbiakban hivatkozott törvénycsomag, amelynek előterjesztői indokolása szerint a jelenlegi szabályozásához képest kibővítették a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit, tekintve, hogy az utóbbi időszakban egyre gyakoribbakká váltak az olyan cselekmények, „[…] amelyek az állatoknak okozott lényeges szenvedésen túl a társadalom tagjaiban széles körben váltanak ki megbotránkozást, és amelyeket emiatt súlyosabban indokolt büntetni.” Erre tekintettel a jogalkotó „[…] szigorúbban kíván fellépni – többek között – a mérgezéses esetekkel, a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporító telepekkel, illetve azokkal szemben, akiket korábban már az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől eltiltottak.”

A Bv. tv. az élő állat elkobzásának a szabályaival egészült ki, míg a Be. módosítása „[…] törvényi szintre emeli a lefoglalással büntetőeljárási kényszerintézkedések hatálya alá kerülő gerinces állatok kíméletének szabályait.”

Az új rendelkezések szerint, ha a büntetőügyben eljáró bíróság arról értesíti az állatvédelmi hatóságot, hogy állatkínzás vagy tiltott állatviadal szervezése bűncselekmény miatt az állattartót jogerősen elítélte, az állatvédelmi hatóság hatósági ellenőrzést folytat.

A módosítások döntő többsége 2022. január 1-jén lép hatályba.

 • Joganyag: 2021. évi CXXVIII. törvény az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2021/224. (XII. 8.)
 • Hatályos: 2022. 01. 01., 2022. 10. 04.
 • Megjegyzés: 4 törvény módosítását tartalmazó törvénycsomag

Kényszertörlési eljárás veszélyhelyzeti szabályai

A cégtörvény szerinti kényszertörlési eljárásnak és a felszámolási eljárás cégbíróság általi kezdeményezésének a veszélyhelyzeti szabályait állapítja meg az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet, amelynek rendelkezései (egy kivétellel) a kihirdetést követő napon léptek hatályba azzal, hogy az új előírásokat – az átmeneti szabályok – szerint a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

 • Joganyag: 687/2021. (XII. 8.) Korm. rendelet a kényszertörlési eljárás egyes rendelkezéseinek a veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2021/224. (XII. 8.)
 • Hatályos: 2021. 12. 09., 2021. 12. 23.
 • Megjegyzés: új jogszabály

Kapcsolódó cikkek