Jogszabályfigyelő 2021 – 47. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2021/211–214. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban ismételten a koronavírus-világjárvánnyal összefüggő eltérő szabályozásról olvashatnak. 

 

Tartalom:

  1. A bűnügyi vagyoni igényekkel összefüggő eljárások
  2. Helyi adót érintő intézkedések a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben

 

A bűnügyi vagyoni igényekkel összefüggő eljárások

A csődtörvény, a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény, a cégtörvény, a büntetőeljárási törvény és az adóhatósági végrehajtásról szóló törvény eltérő alkalmazásának a szabályait tartalmazza az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet, amely a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésekor a hatályát veszti majd.

Az általános rendelkezések szerint a 640/2021. (XI. 25.) Korm. rendelet 1. és 2., valamint 4. és 5. alcímét kell alkalmazni, ha az adós gazdálkodó szervezet vagyonára zár alá vétel elrendelésére vagy bűnügyi költség viselésére kötelezésre, lefoglalás elrendelésére, elkobzás, vagyonelkobzás elrendelésére vagy a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló 2001. évi CIV. törvényben meghatározott pénzbírság elrendelésére került sor. A rendelet 3. alcíme e pénzbírság elrendelésének az új szabályait állapítja meg. 

  • Joganyag: 640/2021. (XI. 25.) Korm. rendelet a bűnügyi vagyoni igényekkel összefüggő egyes eljárások, valamint a vagyonrendezési eljárás eltérő szabályairól
  • Módosította:
  • Megjelent: MK 2021/214. (XI. 25.)
  • Hatályos: 2021. 11. 26., 2021. 12. 10.
  • Megjegyzés: új jogszabály

 

Helyi adót érintő intézkedések a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben

A helyi adó mértékének és az adókedvezményeknek a rögzítését, továbbá újabb helyi adók és települési adók bevezetésének a tilalmát állapítja meg az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet a 2021-ben és a 2022-ben végződő adóévek vonatkozásában. 

 


Kapcsolódó cikkek