Jogszabályfigyelő 2022 – 32. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/133-135. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban ukrajnai háborús konfliktus miatti veszélyhelyzet idejére szóló rendelkezésekről olvashatnak a társasházi napelemes rendszerek telepítésével, illetve a kata kivezetésével összefüggésben.

 

Tartalom:

 1. Napelemes rendszer telepítése társasházakra
 2. Egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések
 3. Társasági adó fizetése devizában

  

Napelemes rendszer telepítése társasházakra

Az ukrajnai háborús konfliktus miatti veszélyhelyzet idejére nézve a Kormány rendeletben állapította meg a társasházakkal kapcsolatos egyes eltérő rendelkezéseket a napkollektor, napelemes rendszer telepítését illetően.

Az új jogszabály értelmében a tulajdoni hányadok 75 százaléka szerinti többséggel dönthetnek a társasházak a fenti rendszer közös tulajdonú épületrészekre történő telepítéséről. Speciális szabályok érvényesülnek abban az esetben, ha a rendszer külön tulajdoni lakás vagy egyéb helyiség energiaellátását szolgálja.

 

Egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések

Ugyancsak az ukrajnai háborús konfliktus miatti veszélyhelyzet idejére nézve döntött több ekhót és szja-t érintő könnyítésről a Kormány a kata kivezetésével érintett egyéni vállalkozók helyzetének a könnyítése érdekében. Ezen felül mentesítette a katás kkt.-kat, bt.-ket, egyéni cégeket, illetve ügyvédi irodákat az áttérés esetén fennálló, a nyitómérleg auditálására vonatkozó kötelezettség alól.

Rögzíti továbbá a kormányrendelet, hogy a katás kkt.-k, bt.-k esetében a 2022. szeptember 30-áig bejelentett egyszerűsített végelszámolás folyamatban léte nem akadálya az egyéni vállalkozóként történő nyilvántartásba vételnek. 

 • Joganyag: 297/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2022/134. (VIII. 9.)
 • Hatályos: 2022. 08. 10., 2022. 08. 24., 2022. 09. 01.
 • Megjegyzés: új jogszabály

  

Társasági adó fizetése devizában

Az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a háborús veszélyhelyzet ideje alatt az adózók az állami adó-és vámhatóság részére tett bejelentéssel a társaságiadó-fizetési kötelezettségüket amerikai dollárban vagy euróban is teljesíthessék. Első alkalommal a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében és az adóév első napját megelőző hónap első napjáig lehet a devizában történő fizetésről bejelentést tenni.

Az adóév utolsó napjáig van lehetőség ugyanakkor a forintban történő fizetésre való visszatérés bejelentésére, amely a következő adóév első napjától hatályos.

 • Joganyag: 298/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet a társasági adó devizában történő megfizetéséről
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2022/134. (VIII. 9.)
 • Hatályos: 2022. 08. 10., 2022. 08. 24.
 • Megjegyzés: új jogszabály

 


Kapcsolódó cikkek