Jogszabályfigyelő 2023 – 1. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/223. számú és a 2023/1-2. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a köznevelési törvény érintő szabályok sztrájkszabályokról, az Alaptörvényről és egy büntető tárgyú módosításról olvashatnak

 

Tartalom:

 1. Nem ütközik az Alaptörvénybe a nemzeti köznevelési törvényt érintő sztrájkjogi szabályozás
 2. Magyarország Alaptörvénye egységes szerkezetben
 3. A nyomozás és az előkészítő eljárás szabályainak módosulása

  

Nem ütközik az Alaptörvénybe a nemzeti köznevelési törvényt érintő sztrájkjogi szabályozás

Az Alkotmánybíróság a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022.  évi V.  törvény 14.  §-a és 15.  §-a szerinti, a nemzeti közneveléssel összefüggő kiegészítő szabályok alaptörvény-ellenességének a megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt elutasította, ugyanezen rendelkezések nemzetközi szerződésbe ütközésének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt pedig visszautasította.

Az Alkotmánybíróság a határozatában előzetesen rögzítette, hogy mindkét indítványt (utólagos absztrakt normakontroll, és a nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálata) a tartalma szerint (az indítvány érvei alapján, annak a keretei között) bírálta el. Ennek megfelelően összefoglalták és áttekintették a sztrájkjogi szabályozás, elégséges szolgáltatással kapcsolatos rendelkezések lényegét.

„[A] z Alkotmánybíróság [e körben] megállapította, hogy a köznevelési intézményekben a sztrájkjog korlátozása legitim célból, a szükséges mértékben és a vele szemben védelemre szoruló alapvető jogok, alkotmányos érték kiegyensúlyozott figyelembevételével, azaz arányosan történt.” 

 • Joganyag: 1/2023. (I. 4.) AB határozat a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény 14. §-a és 15. §-a alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítvány elutasításáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/2. (I. 4.)
 • Hatályos:
 • Megjegyzés: alaptörvény-ellenesség iránti indítvány elutasítása

 

Magyarország Alaptörvénye egységes szerkezetben

A 2023-as év első közlönyében az év első munkanapján jelent meg az Alaptörvény módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt, 2023. január 1-jén hatályos szövege. 

 • Joganyag: Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.)
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/1. (I. 2.)
 • Hatályos:
 • Megjegyzés: jogszabály egységes szerkezetű szövege

  

A nyomozás és az előkészítő eljárás szabályainak módosulása

A Kormány az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosításáról szóló 2022. évi LX. törvénnyel összefüggésben módosította a nyomozás és az előkészítő eljárás részletes szabályait. A változások alapvetően az elérhetőséggel kapcsolatos adatokra vonatkozó rendelkezéseket, illetve telekommunikációs eszköz igénybevételével összefüggő előírásokat, eljárási szabályokat érintik. 

 


Kapcsolódó cikkek