Jogszabályfigyelő 2023 – 13. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2023/43–47. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban pénzmosással összefüggő szabályozás felülvizsgálatáról olvashatnak.

 

Tartalom:

  1. Pénzmosás elleni nemzeti kockázatértékelés felülvizsgálata

 

Pénzmosás elleni nemzeti kockázatértékelés felülvizsgálata

A Kormány az alábbiakban hivatkozott határozat 1. mellékletben közzétett, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzeti kockázatértékelés felülvizsgálata eredményeképpen megfogalmazott intézkedési tervet elfogadva felhívta az érintett kormányzati szereplőket annak végrehajtására, egyben felkérte az igazságszolgáltatási szervezetet, az érintett szakmai kamarákat és hatóságot, valamint az MNB-t a végrehajtásban való közreműködésre.

A mellékletben számos módszertani és intézményfejlesztési feladat szerepel (további útmutatók, tájékoztató anyagok, segédletek kidolgozása a szolgáltatók, hatóságok részére, informatikai fejlesztések – például a NAV Pénzmosás Elleni Információs Iroda informatikai rendszerének fejlesztése a kockázati kiválasztáson alapuló ellenőrzések növelése érdekében).

Felülvizsgálatra vár egyebek között az „ügyvédek pénzmosás elleni jelenlegi (széttagolt) felügyeletének a kamarai rendszeren belüli korszerűsítési lehetőségeinek vizsgálata (közös felügyeleti szerv vagy funkcionális egységek létrehozása)”, illetve „értékhatárhoz vagy konkrét magatartáshoz kötött (objektív) bejelentési kötelezettség bevezetése lehetőségének és hatásainak felülvizsgálata”, de az ún. strómanjelenség visszaszorítása.”

Jogalkotási feladatként tartalmazza a kormányhatározat melléklete például a Pmt. hatályának és egyes esetekben az ügyfél-átvilágítási szabályoknak a felülvizsgálatát a nemesfém-kereskedők, utalványkibocsátók, alapok/alapkezelők, tisztán kockázati életbiztosítások vonatkozásában, valamint az ügynökökre alkalmazandó szabályok tekintetében, illetve a tranzitszámlákra és a virtuális fizetőeszközökre vonatkozó előírásoknak a felülvizsgálatát is.

A jogalkotási feladatok között szerepel továbbá: „[a] cégbejegyzési, cégnyilvántartási eljárás felülvizsgálata azzal a céllal, hogy a cégbíróság nagyobb hatáskörrel és ellenőrzési mechanizmusokkal rendelkezzen a strómankockázatok csökkentése, a gazdálkodó szervezetekkel történő visszaélések megelőzése, valamint a jogszabályi környezet megerősítése érdekében”. Emellett egyéb nem pénzügyi szektort érintő jogszabályok esetleges módosításának lehetősége is felmerül az intézkedési tervben.

A fentiekben említett feladatok túlnyomó többségét 2023. július 1-jéig kell a határozat értelmében teljesíteni.

  • Joganyag: 1111/2023. (III. 30.) Korm. határozat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzeti kockázatértékelés felülvizsgálata eredményeképpen megfogalmazott intézkedésekről
  • Módosította:
  • Megjelent: MK 2023/46. (III. 30.)
  • Hatályos: 2023. 03. 30.
  • Megjegyzés: kormányhatározat

Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Jogszabályfigyelő 2023 – 12. hét

Alábbi cikkünkben a 2023/39–42. számú Magyar Közlönyök újdonságai, valamint az elfogadásra váró törvényjavaslatok és a Kúria közleményei közül válogattunk.