Jogszabályfigyelő 2023 – 12. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2023/39–42. számú Magyar Közlönyök újdonságai, valamint az elfogadásra váró törvényjavaslatok és a Kúria közleményei közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a szerencsejáték-törvény szerinti hatósági eljárásokról, a kiberbiztonsági felügyeletről és a sztrájkban részt vevő dolgozóval szembeni felmondás jogszerűségének a vizsgálatáról olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. A szerencsejáték törvény szerinti hatósági eljárás eltérő szabályai
 2. Törvényjavaslat a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről
 3. Politikai véleménynyilvánítás miatti munkaviszony-megszüntetés kérdésében döntött a Kúria

  

A szerencsejáték törvény szerinti hatósági eljárás eltérő szabályai

A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény szerinti bizonyos hatósági eljárásokban, illetve ellenőrzés során az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet hirdetményi kézbesítést, illetve „az egyetemes postai szolgáltatást nem helyettesítő postai szolgáltatás útján történő” közlést tesz lehetővé a végzések tekintetében.

 • Joganyag: 87/2023. (III. 22.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt egyes közigazgatási hatósági eljárásokra és hatósági ellenőrzésekre vonatkozó eltérő közlési szabályokról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/41. (III. 22.)
 • Hatályos: 2023. 03. 30.
 • Megjegyzés: új jogszabály

 

Törvényjavaslat a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről

Tavaly január elsejétől a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (a továbbiakban: SZTFH), valamint a hadiipari területén a Kormány által kijelölt hatóság látja el a nemzeti kiberbiztonsági tanúsító hatósági feladatokat. Tekintve, hogy a kijelölésről szóló módosítás érdemi kiberbiztonsági szabályokat nem tartalmazott, csupán az uniós előírásoknak való megfelelést szolgálta, szükség van az alábbiakban hivatkozott törvényjavaslat szerinti rendelkezések elfogadására – derül ki az előterjesztői általános indokolásból.

„A törvényjavaslat biztosítja, hogy az Európai Unió tanúsítási rendszere által le nem fedett infokommunikációs termékek és szolgáltatások esetében hazai tanúsítási követelmények kerüljenek meghatározásra. A kiberbiztonsági követelményeket a termék gyártójának vagy a szolgáltatás nyújtójának kell teljesítenie. A követelményeknek való megfelelést olyan akkreditált megfelelőségértékelő szervezetek vizsgálják, amelyeket a tanúsító hatóság nyilvántartásba vett és e tevékenységet esetükben engedélyezte.”

Joganyag: T/3314. törvényjavaslat a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről

Módosította:

Megjelent: parlament.hu

Hatályos:

Megjegyzés: elfogadásra váró törvényjavaslat

 

Politikai véleménynyilvánítás miatti munkaviszony-megszüntetés kérdésében döntött a Kúria

Egy egyetemi tanársegéddel szembeni, próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás jogszerűsége kérdésében döntött a Kúria Mfv. 10.120/2022/4. szám alatt 2023. januárjában. Az ítéletről kiadott, február végi keltezésű kúriai tájékoztató szerint a felperesi munkavállaló nemcsak a munkáltatónál meghirdetett (jogszerű) sztrájkban vett részt, hanem a „sztrájkkövetelésekhez kapcsolódó többlet tevékenység” is megvalósult a részéről. A tájékoztatóban szereplő megfogalmazás szerint hozzá volt köthető egy, a sztrájkkal összefüggő Facebook csatorna.

A felperes tevékenysége mindezek következtében politikai véleménynyilvánításnak és így védendő tulajdonságnak minősül, amelynek kapcsán a munkáltató a speciális kimentéses szabályok alapján nem tudta bizonyítani, hogy e politikai véleménynyilvánítás (védett tulajdonság) és az azonnali hatályú felmondás között nem áll fenn okozati összefüggés. A Kúria ezért a felperes munkaviszonyát helyreállító jogerős ítéletet (az indokolás részbeni módosításával) helybenhagyta.

 • Joganyag: Kúria tájékoztatója a Kúria Mfv.VIII.10.120/2022. számú, az egyenlő bánásmód megsértésének megállapítása és a munkaviszony helyreállítása iránt indított perben tárgyaláson kívül hozott döntéséről
 • Módosította:
 • Megjelent: kuria-birosag.hu
 • Hatályos:
 • Megjegyzés: joggyakorlat egységesítése

Kapcsolódó cikkek

2023. március 13.

Jogszabályfigyelő 2023 – 10. hét

Alábbi cikkünkben, tekintve, hogy a 2023/33–35. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Országgyűlés március-április havi üléstervében szereplő törvényjavaslatok közül válogattunk.