Jogtár®-kisokos: új Koronavírus-infó menüpont a Jogtáron Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb hasznos fejlesztés érhető el minden Jogtár-felhasználó számára: ez az új Koronavírus-infó menüpont. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mire jó, és hogyan lehet használni.

Ahogy a koronavírus-járvány első hullámának idején is mindent megtettünk, hogy ügyfeleink könnyen, gyorsan megtalálják a vonatkozó kormányzati rendelkezéseket (erről a speciális változásfigyeltetési beállításokról szóló cikkünket itt olvashatja), most a második hullám idején újabb fejlesztést vezettünk be és tettünk elérhetővé valamennyi felhasználónk számára. A Jogtár felső menüszalagjából nyitható Koronavírus-infó menüpontra kattintva a járvánnyal kapcsolatos, szerkesztőink által összegyűjtött listák segítik az eligazodást a veszélyhelyzeti jogalkotás terén.

Mi is ez, és hogyan érdemes használni?

A menüponttal egyfelől még egyszerűbben elérhetők a tavasz óta folyamatosan frissített listák, a COVID 19 magyar és európai uniós joganyagok. Ezek nemcsak a veszélyhelyzeti és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos átmeneti jogszabályokat, hanem azokat a joganyagokat (közjogi szervezetszabályozó eszközöket, közleményeket, határozatokat stb.) is tartalmazzák, amelyek e rendkívüli időszakban egyes területeken (például munkajog, közlekedés, parkolás, vámok, e-tárgyalás, eljárási határidők) különös szabályokat vezetnek be – egyszóval mindent, amire szükség lehet a gyors tájékozódáshoz a munka során.

Másfelől az ügyfelek igényei alapján elkészült a „COVID 19-ről szóló rendelkezések által érintett jogszabályok” lista. A hosszú név mögött tartalmas és hasznos belső áll: ide kerültek mindazok a hivatkozások, amelyek eddig lábjegyzetként segítették a jogalkalmazókat. A lábjegyzetek ugyanúgy továbbra is bekerülnek az anyagokba a már jól ismert módon, a releváns sorok végén csillaggal jelölve, azonban a visszajelzésekből látható volt, hogy az ügyfelek sokszor elvesznek a kereszthivatkozások tömegében a napi szinten, sokszor óráról órára változó veszélyhelyzeti jogalkotásban. Mivel most még fontosabb, hogy átlátható legyen az, hogy mikor, milyen szabályt kell alkalmazni és meddig, ezért hoztuk létre ezt a speciális válogatást.

A lista kifejezetten csak azokat a jogszabályokat tartalmazza, amelyeket a világjárvánnyal kapcsolatos hatályos rendelkezések érintenek, feltüntetve az elrendelő jogszabályt is, szakasz, bekezdés, illetve esetlegesen pont szintjén. Azaz: megnézhető, hogy egy-egy jogszabálynak mely részeit kell máshogy alkalmazni (vagy legalábbis mely részei érintettek), és az is látható, hogy hány és melyik jogszabály rendelte el (és pontosan melyik §-val) az eltérő szabályozást.

A talán kissé bonyolultnak hangzó részletezés után nézzünk meg néhány konkrét példát, hogyan néz ki az új menüpont és hogyan alkalmazható:

Koronavírus-infó menüpont

A menüpontra kattintva három csempe nyitható:

 COVID 19 Magyar joganyag

A veszélyhelyzettel kapcsolatos hatályos magyar jogszabályok gyűjteménye. A listát naponta frissítjük, a Magyar Közlöny feldolgozása során.

COVID EU joganyagok

A veszélyhelyzettel kapcsolatos hatályos európai uniós jogszabályok gyűjteménye. A listát naponta frissítjük az Európai Unió Hivatalos Lapjának feldolgozása során.

COVID 19-ről szóló rendelkezések által érintett jogszabályok

A fentebb említettek szerint ez a lista azokat a jogszabályokat tartalmazza, amelyeket a világjárvánnyal kapcsolatos hatályos rendelkezések érintenek, feltüntetve az elrendelő jogszabályt is.

Koronavírus-infó menüpont

Felül, fekete betűszínnel az a jogszabály található, ami érintett, alatta kékkel azok a COVID 19 kapcsán elfogadott jogszabályok kerülnek felsorolásra, amik érintik: például valamely tekintetben eltérő alkalmazást előíró szabályt tartalmaznak. Látható, hogy az elrendelő jogszabály pontos jogszabályi helye is azonnal látható, és egy kattintással megnyitható.

A listában lévő dokumentumokat a Jogtár szerkesztői kapcsolják össze naponta, a bennük lévő hivatkozások értelmezése alapján. A lista a jelenlegi 2. veszélyhelyzeti időszakban, valamint az azt megelőző átmeneti időszak alatt, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban megalkotott hatályos jogszabályokat tartalmazza.

Keresés a listákban

Valamennyi Koronavírus-infó lista fölött keresőmező található, amelybe gépelve szűkíthetjük a találatokat a számunkra releváns információkra. A keresést a megszokott módon a jogszabályok címében vagy teljes szövegében végezhetjük.

Koronavírus-infó menüpont

Szakmai cikkek, magyarázó tartalmak

A Koronavírus-infó gyűjtemény nem lenne teljes Jogászvilág portálunk „Koronavírus” címkével ellátott cikkei nélkül, így ezeket is becsatornáztuk, remélve, hogy a legfrissebb szakmai cikkeket, a járvánnyal kapcsolatos új híreket így még hamarabb, első kézből, megbízható forrásból kapják meg ügyfeleink.

A Koronavírus-infó menüpontot minden Jogtár termékben elhelyeztük. A magyar jogszabályokat így minden ügyfelünk eléri, az európai uniós joganyagokat pedig azok látják, akiknek az előfizetése ezt az adatbázist tartalmazza.

Visszajelzése fontos számunkra: örömmel vesszük, ha az új menüpont kapcsán megosztja velünk észrevételeit, javaslatait.


Kapcsolódó cikkek

2020. december 1.

Változásfigyeltetés és Legal Monitoring: egy régi-új ismerős

Már sokan ismerik és használják a változásfigyelés egyes verzióit, de a figyeltetésben rejlő lehetőségeket még nem minden felhasználó használta ki teljes mértékben, ezért írásunkban ismertetjük a változásfigyeltetés részletes struktúráját, hátterét és gyakorlati alkalmazhatóságának lehetséges módjait. Mellette pedig bemutatunk egy új, magasabb szintű, komplexebb szakértői változásfigyeltetést, a Legal Monitoring szolgáltatást, mely a nagyobb vállalatoknak, önkormányzatoknak, vagy a speciális területen tevékenykedő cégeknek jelenthet okos megoldást.
2020. október 8.

Az Én Jogtáram

A Jogtárat használó szakemberek munkájában jelentős segítséget nyújt az olyan „egyszerű, de nagyszerű” funkciók használata, melyek összefoglaló néven az Én Jogtáram elnevezést kapták. A kedvencek, könyvjelzők megjelölése, a saját jegyzetek hozzáadása a Jogtáron mind-mind segítik az adatbázis saját tevékenységi és érdeklődési körre történő testreszabását, a munkafolyamatok gyorsítását. Jól összekapcsolható az okiratszerkesztési folyamattal még a Word bővítmény, mely eddig talán nem kapott kellő figyelmet a felhasználók körében, ezért röviden bemutatjuk annak funkcióit és hasznosítási lehetőségeit is.