Magyar kutatás az idei év legjobb versenyjogi publikációi között


A magyar versenyhatóság elsőként mérte fel globálisan a fenntarthatóság és a versenyjog kölcsönhatásait. A kutatás eredményeit Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke ismertette a világkonferencia keretében.


A Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberben, a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) konferenciájának házigazdájaként egy úttörő nemzetközi felmérés eredményeit mutatta be. A témát megvitató szakemberek egyetértettek abban, hogy a versenyhatóságoknak jelentős szerepük lehet abban, hogy megfelelő és tisztességes keretek között tartsák a gazdaság hosszú távú növekedését anélkül, hogy a természeti erőforrások ennek kárát látnák.

Complist

Újabb szakmai elismerés, hogy a magyar versenyhivatal fenntarthatósággal kapcsolatos kutatását a 2022-es publikációs versenyének jelöltjei közé választotta a világ egyik vezető versenyjogi információs portálja. A francia alapítású, mára nemzetközi működtetésű Concurrences versenyjogi szaktekintélyeiből álló szerkesztői bizottsága a „soft law” eszközök (nem kötelező erejű jogi aktusok, ajánlások és iránymutatások) kategóriájában jelölte a magyar kutatási jelentést, amelyre a portálon bárki szavazhat március 25-ig.

A GVH fenntarthatóság és versenyjog projektjének kutatási jelentése elérhető a hatóság honlapján is, angol nyelven.

(gvh.hu)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 16.

Hitelfedezet elvonásának büntetőjogi és polgári jogi következménye

A tartozás fedezetének elvonása egyszerre értékelendő büntetőjogi és polgári jogi szempontból. A tartozás fedezetének elvonása egy sajátos, szerződési fegyelmet erősítő bűncselekmény, amelynek lényege a tartozás fedezeteként lekötött vagyon elsikkasztásának büntetéssel fenyegetése. Sajátos abban az értelemben, hogy a tettes a saját vagyontárgyát sikkasztja el, amellyel megakadályozza, hogy a hitelező a korábban megalapított biztosítékból kielégítést keressen. A jelen tanulmány hitelezői nézőpontból vizsgálja a tartozás fedezetének elvonása bűncselekményét, valamint a fedezetelvonó szerződés polgári jogi szankcióját. Dr. Tóth Áron LL. M., a CMS Hungary ügyvédjelöltjének írása.