Szakma

2013. június 14.

Meritum: hiánypótló kiadvány az ügyészségnek

Hiánypótló munka jelent meg a szakkönyvpiacon „Az ügyészek nagy kézikönyve” címmel. A csaknem 1700 oldalas kiadvány egy munkában foglalja össze az ügyészek hivatali működése szempontjából elengedhetetlen ismereteket, és ezeket gyakorlati módon, más jogterületekre való kihatásait megmutatva ismerteti. A kézikönyvet, amely segítséget jelenthet ügyészek és ügyészségi alkalmazottak számára egyaránt, ünnepélyes sajtótájékoztató keretében mutatta be a könyv két szakmai szerzője, Polt Péter és Varga Zs. András, valamint a könyv lektora, Vókó György és a kiadói főszerkesztő Csizner Ildikó.

2013. június 13.

Jogban emberközelben

„A saját bőrömön tapasztaltam, hogy nőként, roma nőként hogyan kell függetlenné és erőssé válni. Ha az ember olyan környezetből jön, ahol nem adott a nyugodt, kiegyensúlyozott élet, akkor az oktatás az egyetlen út, amin keresztül megvalósíthatja az álmait” – fogalmaz az Ügyvédvilágnak adott interjújában dr. Dinók Henriett, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének fiatal kutatója.

2013. június 12.

Nyári munka: az iskolaszövetkezetben nem jár szabadság

Akár a jövő félévi tandíjra, akár egy nyári fesztivál ottalvós jegyére való megkeresése a cél, a „diákszövetkezeteken” keresztül széles választéka érhető el a nyári munkáknak. A jogalkotó ráadásul gáláns közteher-kedvezményekkel a foglalkoztatókat is érdekeltté teszi a diákmunkások alkalmazásában.

2013. június 10.

Sporttal a gyermekekért

Az önkéntességnek, az érdek nélküli segítségnyújtásnak ezer arca van: van úgy, hogy néhány kilométer lefutásával, vagy pár szelet süteménnyel az ember többet segít, mint mások az életük során bármikor. A Bátor Tábor Alapítvány
a létrejötte óta eltelt 11 évben nem kevesebb, mint 1900 önkéntest foglalkoztatott a daganatos, és súlyosan beteg gyermekeknek és családjaiknak nyújtott gyógyterápiák során – az ügyvédi hivatás és a jótékonyság kapcsolatán túl arról is kérdeztük dr. Eörssy-Farkas Dominikát, hogy ők a Pintér Aurél Ügyvédi Irodán belül hogyan próbáltak meg részt vállalni a nemes ügyből.

2013. június 9.

Vékás Lajos: az új Ptk. hibái ellenére is sikertörténet

Az elfogadott törvény egyrészt túl szűkre szabta a család fogalmát, másrészt a szabad véleménynyilvánítás jogával kapcsolatos változtatások, valamint a gyűlöletbeszéd magánjogi szankcionálásának lehetősége is alkotmányossági aggályokat vet fel. A sérelemdíjra és a kötelesrészre vonatkozó szabályok pedig több szempontból is elgondolkodtatóak. A kodifikációs bizottságot vezető Vékás Lajos mégis elégedett, és az új Ptk. elfogadását mindenképpen sikertörténetnek nevezi.

2013. június 9.

„Jogtár és barátai”

Idén 20 éves a Jogtár termékcsalád, ebből  az alkalomból beszélgettünk Tóth Gáborral, a CompLex Kiadó szerkesztőségi igazgatójával.

2013. június 8.

Egy úr, aki nevében hordozza az életét

„Egy cseperedő kisfiú mindenütt ugyanolyan »csibész« tud lenni. Mi délutánonként az árvaház kerítésen másztunk át a szomszédos érseki palota kertjébe, ahol nagyokat fociztunk. Szép, gondozott park volt, szinte minden délutánunkat ott töltöttük. Amíg le nem buktunk” – meséli hányatottnak tűnő gyermekkorát idézve a 84 évesen is aktív gazdasági szakjogász, Mikófalvi Bertalan. Az ügyvédek rangos elismerését, az Eötvös-díjat elsők között, 1996-ban megkapta. Jegyző édesapját fiatalon elvesztő, különösen kedves, finom modorú férfi alig nyolcéves, amikor öt fiútestvére közül kettővel árvaházba kerül. Úgy emlékszik vissza az egri cisztereknél eltöltött gimnáziumi évekre, hogy „nem volt bennem különösebb szorongás”. Bár orvos szeretett volna lenni, a tanulmányhoz szükséges pénz hiánya, és a családi indíttatás a jogi pálya felé tereli figyelmét.