Osztályelsők közt a Győri Ítélőtábla


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Győri Ítélőtáblán a büntetőügyek 98 százaléka egy éven belül befejeződött, míg a fennmaradó 2 százalék 1-2 éven belül. A tábla általános bírói munkájának megalapozottságát jelzi, hogy a Kúriáról visszaérkezett, felülvizsgált ügyek nagy részét a legfőbb bírói testület a polgári és a büntető ügyszakban is hatályában fenntartotta.


A Győri Ítélőtábla és a Győri Törvényszék március 30-án, szerdán tartja éves összbírói értekezleteit. Az eseményeken az ítélőtábla elnöke, dr. Havasiné dr. Orbán Mária és a törvényszék elnöke, dr. Takács József beszámolnak bíróságaik tavalyi munkájáról. Az összbírói értekezletekre meghívót kapott dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, és dr. Vízkelety Mariann, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

A Győri Ítélőtábla elnöke az általa megvalósított új épület egyik belső teraszán. Az ablakokkal a transzparenciát akarták láttatni (Fotó: Kőrösi Tamás)

A Győri Ítélőtábla előzetes közlése szerint a szervezet összbírói értekezletén dr. Havasiné dr. Orbán Mária a 2015-ös tevékenységük mellett, a már megvalósított, és az újonnan kitűzött célokról is szólni fog.

Az ítélőtábla illetékességi területéhez négy megye, így Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyei tartozik. Az táblabírság ítélkezési tevékenységét 21 bíróval látja el. Az időszerűségi adatok alapján megállapítható, hogy az ítélőtáblán a civilisztikai ügyek 98,5 százaléka egy éven belül, míg a fennmaradó 1,1 százalék 1-2 év között befejeződött. Lényeges, hogy a civilisztikai perek 73,3 százaléka fél éven belül befejeződött, míg 2014-ben ez az arány még „csak ”47 százalék volt. A hat hónapon belüli polgári peres befejezés aránya 45,6-ról 71,3 százalékra emelkedett. Jelenleg a civilisztikai ügyek 97 százaléka egy évnél rövidebb ideje van folyamatban.

A büntetőügyek estében is kiemelkedő az ítélkezési arány: 98 százalékuk egy éven belül befejeződött, míg a fennmaradó két százalék 1-2 éven belül. Hangsúlyozandó adat, hogy a büntetőügyek 100 százaléka egy évnél rövidebb ideje van folyamatban.

Az ítélőtábla bírói munkájának megalapozottságát jelzi, hogy a Kúriáról visszaérkezett, felülvizsgált ügyek nagy részét a legfőbb bírói testület – mindkét ügyszakban – hatályában fenntartotta.  Összességében pedig elmondható, hogy a táblabíróság fennállásának 10. évére elérte az általa felállított időszerűségi célkitűzéseket.

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia

2016. május 11-12. között kerül megrendezés a II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia, melynek fő témái között az új Ptk. gyakorlata, valamint az új polgári perrendtartás szerepel.

Napijeggyel a részvétel mindössze 39.990 Ft+ áfa!

Részletes program és jelentkezés >>

A Győri Ítélőtábla 2015-ben ünnepelte fennállásának tízéves évfordulóját, melynek alkalmából ünnepélyes összbírói értekezlet tartott (2015. január 30.). Ezen előadás hangzott el dr. Kukorelli István tanszékvezető egyetemi tanártól és Biczó Zalán egyetemi könyvtárvezetőtől. Emellett összbírói értekezlettel összekötött tudományos konferenciát is szerveztek tavaly december 11-én, melyen részt vett előadóként dr. Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság és dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, továbbá dr. Menyhárd Attila, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szintén a jubilálás tiszteletére jelent meg Hivatás-Tudat – Építészet címmel a 2005-2015 közötti éveket felölő ítélőtáblai könyv.

Havasiné Orbán Mária az Ügyvédvilágnak adott tavaly februári interjújában beszélt egyebek mellett a táblabíróság új épületének megvalósításáról, melynek szellemisége már a nyitott bíróságok világát idézi. Elmondta, a tervpályázatra érkezett műveket egy bírálóbizottság vé­leményezte, melynek munkájában még a Győri Törvényszék elnökeként vett részt. Miután kiválasztották a győztest, a szerződést ő kötötte meg a tervezővel, s a kivitelező fővállalkozóval is. Míg maga a Győri Törvényszék egy csodás, műemlék jellegű ház, addig a tábla építészmérnöke a XXI. századi elvárásoknak megfelelő épületet tervezett, melynek ablakaival a transzparenciát akarták láttatni, ez az épület egyik fontos szimbolikája. „Annak az üzenete, hogy nyilvános tárgyaláson hozzunk döntést, s azt nyilvánosan indokoljuk is meg. Ez az igazságszolgáltatás iránti bi­zalom alapja. Sajnos, a tábla felállításának idejére nem sikerült befejezni, de még elkezdeni sem a kivitelezést, az átadás komoly csúszás után végül 2006 novemberében történt meg” – fogalmazott az interjúban az elnök.

Az ítélőtábla feladata a jövőre nézve is az időszerű, alapos, hatékony ítélkezés.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

„A Praetor jóval több, mint egy ügyvédi ügykezelő rendszer”

Biztos voltam abban, hogy meg lehet könnyíteni az ügyvédek mindennapi adminisztrációját és az ügyek egy programban történő kezelését – mondja Martin Kašpar a Praetor Systems társalapítója, aki dolgozott ügyvédként, jelenleg pedig a Wolters Kluwer ČR, a.s. üzletfejlesztési vezetője.