Új fejlesztések: már a mesterséges intelligenciára is támaszkodik a Jogtár


A Jogtár folyamatos fejlesztésével a Wolters Kluwer Hungary célja, hogy a felhasználók számára lehetővé tegye a hatékonyabb munkavégzést, a gyorsabb döntéshozatalt. Legaltech társaságként fontosnak tartjuk, hogy a fejlesztésnél jövőbe mutató, innovatív megoldásokat is alkalmazzunk, amelyek a 2023. első félévi frissítésekben is tetten érhetőek már. Az újdonságokat a felhasználók ingyenesen érhetik el. 

A Wolters Kluwer Hungary kulcstermékének számító Jogtár fejlesztése 2023. első felében több újdonságot is hozott. A frissítésekkel a felhasználók számára többek között egyszerűbbé válik a keresés, az átlagosnál hosszabb szövegek feldolgozását segítő automatikus kivonatkészítő algoritmus pedig már a mesterséges intelligenciára támaszkodik.

Mesterséges intelligencia a döntvények keresésének szolgálatában

Célunk, hogy a mesterséges intelligencia megoldásokban rejlő lehetőségek felhasználásával alkalmassá váljon ügyfeleink számára a pontosabb elemzés, a hatékonyabb dokumentumkezelés. A Jogtárnál elérhető új automatikus kivonatkészítő algoritmus, amely képes kiemelni a releváns mondatokat a bírósági határozatokból, már egy jövőbe mutató, innovatív tecnológiával készült. A kivonatok az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) technológiával kinyert 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

Jogtár

kivonatok az átlagosnál hosszabb és bonyolultabb szövegek feldolgozásában, megértésében segítenek a felhasználónak: alkalmazásukkal gyorsan eldönthető, hogy az adott határozat releváns-e az adott keresés szempontjából.


Olvassa el hogyan segíti a mesterséges intelligencia a Jogtáron a bírósági határozatok kivonatainak elkészítését. Cikksorozatunkat itt találja


Gyors szűrés lehetősége a precedensértékű határozatokra

A korlátozott precedensrendszer bevezetésének kulcsfontosságú része, hogy 2020. április 1-től a Bírósági Határozatok Gyűjteményében (BHGy) közzétett minden egyes egyedi ügyben hozott kúriai határozat precedens-erőt kapott. E szabály szerint a bírák már nem csupán a jogegységi határozatokban tett megállapításoktól nem térhetnek el, hanem minden, a BHGy-ben közzétett kúriai határozatban kifejtett jogértelmezést is követniük kell.
Ezzel az addig tájékoztatás céljával közzétett, jogáganként több ezres nagyságrendet kitevő egyedi Kúriai határozatok precedenssé váltak. A hatalmas adatbázis miatt szükségessé vált, hogy a gyors keresés érdekében a Jogtáron külön szűrni lehessen rá.
Legújabb fejlesztésünk eredményeként a Kúria 2012-ben, és azt követően meghozott, BHGY-ban közzétett határozatai a felületen Precedensértékű határozatok néven találhatók meg. Ezek akkor látszódnak, ha nem szabadszövegesen keresnek rájuk. Szabadszöveges keresés esetén szövegkivonat lesz látható.


Kérjen kéthetes ingyenes Jogtár® hozzáférést és próbálja ki Szakmai Jogtáraink prémium szintjét! 


Kereső funkció további finomítása

A hatalmas adatbázis miatt kulcsfontosságú, hogy a felhasználó minél gyorsabban megtalálja a számára fontos információt, és minél pontosabb találatot kapjon. Ennek érdekében a kereső funkciót igyekszünk minél jobban a felhasználói igényekre szabni.
A 2023-as év első fele több újítást is hozott ezen a téren. Tudjon meg többet az újdonságokról!

(A Wolters Kluwer Hungary a Jogászvilág kiadója.  A cikk a Wolters Kluwer Hungary termékeire/szolgáltatásaira vonatkozó reklámot tartalmaz.)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 19.

Hogyan alkalmazza egy adatalapú cég a mesterséges intelligenciát? – 187 éves a Wolters Kluwer

Köztudott, hogy a mesterséges intelligencia sikeréhez az azt alkalmazó vállalatnak rendelkeznie kell néhány speciális információval és a megfelelő szakértelemmel. A Wolters Kluwer, a holland központú professzionális informatikai, szoftveres megoldásokat fejlesztő- és szolgáltató cég, amely jelenleg több mint 180 országban folytat üzleti tevékenységet, mindig is rendelkezett ilyen erőforrásokkal. A Wolters Kluwert 1836-ban tankönyvkiadó cégként alapították, az évek során egyesült más kiadókkal, és végül digitális információs képességek fejlesztésébe kezdett. Cikkünkből megtudhatja, hogy a vállalat hogyan építette be a szolgáltatásaiba és a termékeibe a mesterséges intelligenciát.
2023. május 17.

A jogi kivonatkészítő algoritmus – Eredmények III.

Mi köze a napozó szürke macskának a bírósági határozatokhoz, a nyelvi modellekhez és a gépi tanuláshoz? Mire jutott a fejlesztői csapat az extraktív jogi kivonatok kapcsán? A cikksorozat befejező része ismerteti az eredményeket.