Jogosulatlanul igényeltek támogatást a brit kormánytól Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus miatt megnövekedett támogatási igényeket nem tudta teljes körűen ellenőrizni a brit hivatal.

Szervezett bűnözői csoportok akár 1,5 milliárd fonthoz is juthattak a brit állami segélyek rendszeréből (Universal Credit System: ez egy olyan támogatás, amelyet alacsony jövedelműek, munkanélküliek vagy munkaképtelen igényelhetnek megélhetési költségeikre – a szerk.).

Az Egyesült Királyságban a munkaképes korú lakosság körében nagyon megnőtt a támogatás iránti igény, ezért az ellenőrzési szabályok lazábbá váltak, a legtöbb igényt azonnal teljesítik.

Áprilisban részben a koronavírus miatt a normál igénylések hatszorosa érkezett be a brit hatóságokhoz, amelyek a koronavírus miatt online ellenőrizték az igénylők személyazonosságát a személyes ellenőrzés helyett, és bizonyos információkat, például a fizetett bérleti díjat a kérelmezők nyilatkozata alapján elfogadták.

A kormány most vizsgálatot indított, azt gyanítva, hogy a szervezett bűnözői csoportok és bizonyos állampolgárok kihasználhatták a lazább ellenőrzéseket, így 1,5 milliárd fontot vettek fel jogosulatlanul, hamis igények benyújtásával – állítja a BBC.

A támogatásokkal foglalkozó hivatalnokok szerint több körülmény is nehezítette az előlegként kifizetett több millió font igénylőinek ellenőrzését.

A brit munka- és nyugdíjügyi hatóság (Department for Work and Pensions) szóvivője azt nyilatkozata szerint: „célunk, hogy pénzügyi segítséget nyújtsunk azoknak, akiknek szükségük van rá, és a munkatársak rendkívüli erőfeszítéseinek köszönhetően március közepe óta több mint kétmillió új támogatási igényt tudunk feldolgozni.”

„Továbbra is vizsgáljuk az igényelt ellátásokkal kapcsolatos csalásokat, és szigorúan, minden lehetséges eszközt, így a büntetőeljárásokat is igénybe véve, fellépünk azokkal szemben, akik visszaélnek a rendszerrel.

„Felderítő rendszereink egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak a rendellenességek azonosítására és azok megtalálására, akik meg akarják károsítani az adófizetőket.”

A támogatás iránti igények havi rekordja is megdőlt a lezárás első heteiben: március 13. és április 9. között 1,5 millió igényt nyújtottak be.

Tavaly derült fény arra, hogy a bűnözők hamis kérelmek benyújtásával és előlegek igénylésével használták ki az online rendszer kiskapuit.

Az Állami Számvevőszék márciusi becslései szerint a brit kormány akár 150 millió fontos veszteséget is szenvedhetett.

(telegraph.co.uk)




Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.