Jogosulatlanul igényeltek támogatást a brit kormánytól Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus miatt megnövekedett támogatási igényeket nem tudta teljes körűen ellenőrizni a brit hivatal.

Szervezett bűnözői csoportok akár 1,5 milliárd fonthoz is juthattak a brit állami segélyek rendszeréből (Universal Credit System: ez egy olyan támogatás, amelyet alacsony jövedelműek, munkanélküliek vagy munkaképtelen igényelhetnek megélhetési költségeikre – a szerk.).

Az Egyesült Királyságban a munkaképes korú lakosság körében nagyon megnőtt a támogatás iránti igény, ezért az ellenőrzési szabályok lazábbá váltak, a legtöbb igényt azonnal teljesítik.

Áprilisban részben a koronavírus miatt a normál igénylések hatszorosa érkezett be a brit hatóságokhoz, amelyek a koronavírus miatt online ellenőrizték az igénylők személyazonosságát a személyes ellenőrzés helyett, és bizonyos információkat, például a fizetett bérleti díjat a kérelmezők nyilatkozata alapján elfogadták.

A kormány most vizsgálatot indított, azt gyanítva, hogy a szervezett bűnözői csoportok és bizonyos állampolgárok kihasználhatták a lazább ellenőrzéseket, így 1,5 milliárd fontot vettek fel jogosulatlanul, hamis igények benyújtásával – állítja a BBC.

A támogatásokkal foglalkozó hivatalnokok szerint több körülmény is nehezítette az előlegként kifizetett több millió font igénylőinek ellenőrzését.

A brit munka- és nyugdíjügyi hatóság (Department for Work and Pensions) szóvivője azt nyilatkozata szerint: „célunk, hogy pénzügyi segítséget nyújtsunk azoknak, akiknek szükségük van rá, és a munkatársak rendkívüli erőfeszítéseinek köszönhetően március közepe óta több mint kétmillió új támogatási igényt tudunk feldolgozni.”

„Továbbra is vizsgáljuk az igényelt ellátásokkal kapcsolatos csalásokat, és szigorúan, minden lehetséges eszközt, így a büntetőeljárásokat is igénybe véve, fellépünk azokkal szemben, akik visszaélnek a rendszerrel.

„Felderítő rendszereink egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak a rendellenességek azonosítására és azok megtalálására, akik meg akarják károsítani az adófizetőket.”

A támogatás iránti igények havi rekordja is megdőlt a lezárás első heteiben: március 13. és április 9. között 1,5 millió igényt nyújtottak be.

Tavaly derült fény arra, hogy a bűnözők hamis kérelmek benyújtásával és előlegek igénylésével használták ki az online rendszer kiskapuit.

Az Állami Számvevőszék márciusi becslései szerint a brit kormány akár 150 millió fontos veszteséget is szenvedhetett.

(telegraph.co.uk)




Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.