Az Egyesült Királyság nem csatlakozhat újra a Luganói Egyezményhez


Az Európai Unió (EU) nem járult hozzá, hogy az Egyesült Királyság csatlakozzon a polgári bírósági ítéletek elismerését szolgáló európai megállapodáshoz.


A Luganói Egyezmény meghatározza, hogy mely országok tárgyalhatnak határokon átnyúló vitákat az EU 27 tagállama, Izland, Norvégia és Svájc között polgári és kereskedelmi ügyekben.

Ezenkívül a Luganói Egyezmény biztosítja az ítéletek elismerését a tagállamokban, ami viszont jelentősen csökkenti a jogi költségeket azoknak a magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak, akik a saját országukon kívül folyamodnak jogorvoslatért.

Mivel az Egyesült Királyság 2020 januárjában hivatalosan elhagyta az EU-t, a Luganói Egyezményhez való csatlakozása is megszűnt. Az EU tisztviselői azóta elutasították az Egyesült Királyság újbóli csatlakozási kérelmét.

EU Jog online

A City of London Corporation kiemelte a Luganói Egyezményhez való újbóli csatlakozás fontosságát, megjegyezve, hogy a koronavírus járvány után a határokon átnyúló viták számának növekedése várható, mivel a vállalkozások és magánszemélyek megpróbálják csökkenteni a veszteségeiket.

Míg a többi Lugano-tagállam részt vesz az áruk, a szolgáltatások, a tőke és az emberek szabad mozgására épülő belső piacon, az Egyesült Királyság már nem. Izland, Norvégia és Svájc, amelyek szintén nem tagországok, támogatták az Egyesült Királyság csatlakozását, de az államok egyhangú megállapodására van szükség egy új tag csatlakozásához. Az EU tagállamaiból az Egyesült Királysággal foglalkozó munkacsoport jelezte, hogy ebben a tekintetben további lépéseket nem tesznek.

A 2019. évi Hágai ​​Ítéletek Egyezménye, amely a polgári és kereskedelmi határozatok határokon átnyúló elismerését is szabályozza, az Egyesült Királyság számára alternatívaként szolgálhat a Luganói Egyezmény helyett, de ez még nem lépett hatályba.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Kötelező a védőoltás az New Yorkban az ügyvédeknek?

Közel két héttel azután, hogy a Morgan Stanley ügyvezető igazgatója, Eric Grossman felszólította az ügyvédi irodákat, hogy térjenek vissza az irodai munkához, New York Állam Ügyvédi Kamarája (NYSBA) sürgősségi munkacsoportot indított, hogy megvizsgálja a kötelező védőoltás lehetőségét az ügyvédek körében, mivel a koronavírus Delta-variánsa továbbra is terjed.

2021. július 30.

Az elfelejtéshez való jog kiterjedhet a régen nyomtatásban megjelent cikk online változatának anonimizálására

Egy belga polgári bíróság arra kötelezte a Le Soir napilapot, hogy anonimizáljon egy 1994-es halálos közúti balesetről szóló cikket, ugyanis az a balesetért felelős sofőr teljes nevét tartalmazta, sértve ezzel az elfeledéshez fűződő jogát. A Bíróság a nemzeti bíróságok döntésével értett egyet, és megállapította, hogy a 20 évvel ezelőtt írott, online változatban is elérhető cikk anonimizálására kötelezés nem jelent aránytalan beavatkozást a véleménynyilvánítás szabadságába, arra is tekintettel, hogy a printben megjelent eredeti cikkre ez a kötelezettség nem vonatkozott.