37 amerikai állam és a főváros beperelte a Google-t a Google Play miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Harminchét amerikai állam- és kerületi főügyész perelte be közösen a Googlet a versenyszabályok megsértése címén. A felperesek szerint a Google megvásárolta a versenytársait és korlátozó szerződésekkel tartotta fenn jogellenes monopóliumát az alkalmazásáruházában.

A vizsgálat még 2019 szeptemberében kezdődött szinte az összes amerikai állam részvételével. Ennek eredményeként három másik per már folyamatban van a technológiai óriásvállalat ellen.

A Google válaszul azt közölte szerdán, hogy a per valójában nem a kisvállalkozók vagy a fogyasztók megsegítéséről szól, hanem arról, hogy egy maroknyi nagyobb alkalmazás-fejlesztő szeretne kiváltságos helyzetbe kerülni.

Azt állítja, hogy az Apple Inc.-től eltérően, az iPhone-on található App Store-nál, az Android támogatja a Play Store versenytársait.

„Az Android és a Google Play olyan nyitottságot és választási lehetőséget nyújt, amelyet más platformok egyszerűen nem tesznek lehetővé” – áll a cég egyik blogbejegyzésében.

Az államok azzal érvelnek, hogy a Google „hatalmas haszonkulcsot” generált a Play Áruházból az Android-alkalmazások és az alkalmazáson belüli áruk értékesítésének monopóliumával. A felperesek szerint indokolatlanul magas a Google akár 30 %-ot is elérő jutaléka, amelyet a cég a platformon keresztül terjesztett appok által generált bevételből szed,

Az Egyesült Államokban a a letöltött Android-alkalmazások 90% -át a Google Play adja a perirat szerint.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.