7-es cikk szerinti eljárás jön Lengyelországgal szemben?

Az Európai Uniónak fellépnie kell Lengyelország nacionalista kormányával szemben a demokratikus értékek szisztematikus megsértése miatt – nyilatkozta az Európai Parlament LIBE bizottsága csütörtökön a lengyel konzervatív elnök újraválasztását követően.


Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE Bizottság) jelentése kritizálta a „demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok Lengyelországban tapasztalható folyamatos romlását”, amelyre az euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzása idején került sor.

Andrzej Duda elnök, a konzervatív PiS jelöltje éppen csak (51%-os többséggel) győzött liberális kihívójával szemben a nemrég tartott elnökválasztáson, megerősítve a PiS azon törekvését, hogy az igazságszolgáltatás és a média reformjai befejeződjenek, amelyeket az EU és a jogvédők is állami befolyás alatt állónak tartanak.

Duda kampányában ígéretet tett, hogy a PiS által katolikus lengyel hagyományként tekintett értékeket megvédik a melegek, a németek és a zsidók befolyásolási kísérleteitől.

A LIBE Bizottság 52-15 szavazattal támogatta a jelentést, amely felszólítja a többi 26 EU országot, hogy támogassák a Varsóval szembeni jogállamisági eljárás (7-es cikk szerinti eljárás) megindítását, amely akár Lengyelország európai uniós szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet.

európai unió jogrendszere

A jelentést, amelyről a EP plénuma is hamarosan vitát rendez, egy nappal azelőtt tették közzé, hogy a nemzeti EU vezetői tárgyalnak a gazdaságösztönző programról, amellyel a koronavírus miatt bajba került tagállami gazdaságokat akarják segíteni

Miután a Tanács megszavazta, az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia a tagállamok közötti, megközelítőleg 1,1 trillió euró összegű közös költségvetésről és a hozzá kapcsolódó 750 milliárd eurós tervezett gazdasági fellendülési alapról szóló megállapodást.

A jelentés szerzői szerint a demokratikus biztosítékok megszilárdítását a helyreállítási csomag előfeltételeként kell kezelni.

A gazdag, elsősorban liberális nyugati EU tagállamok, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a közös kiadásokhoz, össze akarják kapcsolni a helyreállítási finanszírozást a jogállamisági kritériumok tiszteletben tartásával, amelyet Lengyelország és euroszkeptikus szövetségese, Magyarország elutasít.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban
2021. június 15.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit. A könyv a Wolters Kluwer Kiadónál 2019-ben megjelent Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere című kötettel ad naprakész, átfogó képet az uniós jog minden szegmenséről. Az alábbiakban a mű „Az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Európai Unió Bírósága alapjogi joggyakorlatának kapcsolódási pontjai” című részéből olvashatnak egy részletet.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament
2021. június 10.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament

Július 1-jétől bevezetik az egységes uniós digitális Covid-igazolványokat, amelyeknek használata megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat is. Az új uniós igazolást az összes tagállam elismeri, olvasható az Európai Parlament közleményében.

Több kereső közül választhatunk az Androidban
2021. június 9.

Több kereső közül választhatunk az Androidban

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.