7-es cikk szerinti eljárás jön Lengyelországgal szemben?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Uniónak fellépnie kell Lengyelország nacionalista kormányával szemben a demokratikus értékek szisztematikus megsértése miatt – nyilatkozta az Európai Parlament LIBE bizottsága csütörtökön a lengyel konzervatív elnök újraválasztását követően.

Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE Bizottság) jelentése kritizálta a „demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok Lengyelországban tapasztalható folyamatos romlását”, amelyre az euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzása idején került sor.

Andrzej Duda elnök, a konzervatív PiS jelöltje éppen csak (51%-os többséggel) győzött liberális kihívójával szemben a nemrég tartott elnökválasztáson, megerősítve a PiS azon törekvését, hogy az igazságszolgáltatás és a média reformjai befejeződjenek, amelyeket az EU és a jogvédők is állami befolyás alatt állónak tartanak.

Duda kampányában ígéretet tett, hogy a PiS által katolikus lengyel hagyományként tekintett értékeket megvédik a melegek, a németek és a zsidók befolyásolási kísérleteitől.

A LIBE Bizottság 52-15 szavazattal támogatta a jelentést, amely felszólítja a többi 26 EU országot, hogy támogassák a Varsóval szembeni jogállamisági eljárás (7-es cikk szerinti eljárás) megindítását, amely akár Lengyelország európai uniós szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet.

európai unió jogrendszere

A jelentést, amelyről a EP plénuma is hamarosan vitát rendez, egy nappal azelőtt tették közzé, hogy a nemzeti EU vezetői tárgyalnak a gazdaságösztönző programról, amellyel a koronavírus miatt bajba került tagállami gazdaságokat akarják segíteni

Miután a Tanács megszavazta, az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia a tagállamok közötti, megközelítőleg 1,1 trillió euró összegű közös költségvetésről és a hozzá kapcsolódó 750 milliárd eurós tervezett gazdasági fellendülési alapról szóló megállapodást.

A jelentés szerzői szerint a demokratikus biztosítékok megszilárdítását a helyreállítási csomag előfeltételeként kell kezelni.

A gazdag, elsősorban liberális nyugati EU tagállamok, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a közös kiadásokhoz, össze akarják kapcsolni a helyreállítási finanszírozást a jogállamisági kritériumok tiszteletben tartásával, amelyet Lengyelország és euroszkeptikus szövetségese, Magyarország elutasít.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..