Az online oldalak üzemeltetői nem felelősek a jogellenes tartalomért?

A YouTube és más hasonló online platformok nem vonhatók felelősségre, ha a felhasználók szerzői jogvédelem alatt álló művet, jogszerűtlenül töltenek fel ezekre a platformokra, azonban a jogtulajdonosok intézkedéseket kérhetnek a vállalatokkal szemben – mondta ki az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka közzétett indítványában.


Az utóbbi években az online platformok és a közösségi média oldalak működése körül számos vita alakult ki. Ez egyikben arra kellett választ találni, hogy mekkora felelősséget kell vállalniuk az oldalak üzemeltetőinek a platformjukon elhelyezett illegális vagy gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmakért.
Az Európai Bizottság törekvése szerint az év végig új szabályokat dolgoz ki a digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályokról.

A jelenlegi európai uniós jogszabályok mentesítik a YouTube-ot és a hasonló oldalak működtetőit az illegális tartalmakért és a gyűlöletbeszédért való felelősség alól, ha a jogsértő tartalmakat eltávolítják, amint értesülnek róla – írja Henrik Saugmandsgaard Øe főtanácsnok a nem kötelező erejű indítványában, amely két bírósági ügyre vonatkozik.

Jogtár Saját Adatbázis

“Az uniós jog jelenlegi állása szerint az olyan online platformszolgáltatók, mint a YouTube és a Uploaded, nem felelősek közvetlenül, ha a felhasználók a szerzői jog által védett alkotásokat jogellenesen feltöltik az oldalukra” – tette hozzá.

A főtanácsnok úgy véli, hogy “ellenkező esetben nagy lenne annak a kockázata, hogy a platformszolgáltatók az online cenzorokká válnak, és a biztonságuk érdekében a platformjaikon tárolt tartalom” túlzott eltávolításába” kezdenének ha a felhasználók jogsértő tartalmat jelentenek azt az esetek többségében el is távolítanák, a tényleges jogsértés vizsgálata nélkül.”

Az első bírósági ügyben Frank Peterson, zenei producer, azért perelte a német YouTube-ot és a Google-t a mert több hangfelvételét is az engedélye nélkül töltötték fel a YouTube-ra még 2008-ban.

A másik ügyben az Elsevier kiadói csoportnak a német Cyando elleni perével kapcsolatos, amely amiatt indult, mert több Elsevier kiadóhoz tartozó művet töltöttek fel jogellenesen, a fájltároló és fájlmegosztó platformra még 2013-ban.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást
2021. június 22.

A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást

„A Tanács módosította egy korábbi ajánlását, amely koordinált megközelítést javasol a szabad mozgásnak a Covid19-világjárvány miatti korlátozására vonatkozóan. Az aktualizált változat a változó járványügyi helyzetet, a folyamatban lévő oltási kampányokat és az uniós digitális Covid-igazolvány elfogadását tükrözi.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról
2021. június 17.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.