Az online oldalak üzemeltetői nem felelősek a jogellenes tartalomért?

A YouTube és más hasonló online platformok nem vonhatók felelősségre, ha a felhasználók szerzői jogvédelem alatt álló művet, jogszerűtlenül töltenek fel ezekre a platformokra, azonban a jogtulajdonosok intézkedéseket kérhetnek a vállalatokkal szemben – mondta ki az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka közzétett indítványában.


Az utóbbi években az online platformok és a közösségi média oldalak működése körül számos vita alakult ki. Ez egyikben arra kellett választ találni, hogy mekkora felelősséget kell vállalniuk az oldalak üzemeltetőinek a platformjukon elhelyezett illegális vagy gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmakért.
Az Európai Bizottság törekvése szerint az év végig új szabályokat dolgoz ki a digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályokról.

A jelenlegi európai uniós jogszabályok mentesítik a YouTube-ot és a hasonló oldalak működtetőit az illegális tartalmakért és a gyűlöletbeszédért való felelősség alól, ha a jogsértő tartalmakat eltávolítják, amint értesülnek róla – írja Henrik Saugmandsgaard Øe főtanácsnok a nem kötelező erejű indítványában, amely két bírósági ügyre vonatkozik.

Jogtár Saját Adatbázis

“Az uniós jog jelenlegi állása szerint az olyan online platformszolgáltatók, mint a YouTube és a Uploaded, nem felelősek közvetlenül, ha a felhasználók a szerzői jog által védett alkotásokat jogellenesen feltöltik az oldalukra” – tette hozzá.

A főtanácsnok úgy véli, hogy “ellenkező esetben nagy lenne annak a kockázata, hogy a platformszolgáltatók az online cenzorokká válnak, és a biztonságuk érdekében a platformjaikon tárolt tartalom” túlzott eltávolításába” kezdenének ha a felhasználók jogsértő tartalmat jelentenek azt az esetek többségében el is távolítanák, a tényleges jogsértés vizsgálata nélkül.”

Az első bírósági ügyben Frank Peterson, zenei producer, azért perelte a német YouTube-ot és a Google-t a mert több hangfelvételét is az engedélye nélkül töltötték fel a YouTube-ra még 2008-ban.

A másik ügyben az Elsevier kiadói csoportnak a német Cyando elleni perével kapcsolatos, amely amiatt indult, mert több Elsevier kiadóhoz tartozó művet töltöttek fel jogellenesen, a fájltároló és fájlmegosztó platformra még 2013-ban.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.
2021. február 25.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az EU-szabályozás újabb elemeit veszi górcső alá.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért
2021. február 24.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.

A hír, mint vagyoni érték
2021. február 24.

A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

Ausztrália nem hátrál meg
2021. február 22.

Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.