A Facebooknak még hosszú utat kell megtennie


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint a Facebook polgári szabadságjogokkal kapcsolatos politikájával sok aktivistát haragított magára. Válaszul megkezdődnek az átalakítások a közösségi médiavállalatnál.


A Facebook “bosszantó és elkeserítő” döntései jelentős visszalépést jelentenek a polgári jogokban állapította meg a cég megbízásából végzett felmérés.

A két éven át tartó kutatás szerint a Facebook lépései sok polgári jogi aktivistát “tettek elégedetlenné, csalódottá és dühössé”.

A Facebook már kijelentette, hogy a jelentés alapján néhány területen – de nem mindenhol – változásokat léptet életbe.

Mára az 1000 hirdetőt is elérte a Facebookot bojkottálók száma, akik a cég polgári jogokkal kapcsolatos álláspontja miatt pártoltak el a közösségi médiavállalattól.

A Facebook 2018. májusban rendelte meg a kutatást, egy hónappal azután, hogy az cégalapító, Mark Zuckerberg súlyos kérdésekkel szembesült egy kongresszusi meghallgatáson.

“Az auditorok jelentésükben reménykedtek abban, hogy a Facebook egy koherensebb és pozitívabb cselekvési tervet dolgoz ki, amely szavakban és tettekben is kifejezi a vállalat elkötelezettségét a polgári jogok iránt”.

“Sajnos a Facebook polgári jogokkal kapcsolatos megközelítése továbbra is reaktív és részleges.”

“A polgári jogok közösségek többsége elégedetlen, csalódott és dühös, mert már évek óta arra buzdították a közösségi médiacéget, hogy tegyen többet az egyenlőség előmozdítása és a hátrányos megkülönböztetés ellen, illetve tegye lehetővé a szabad véleménynyilvánítást, de eddig nem értek el átütő sikert.”

A kutatásról készített jelentés mindemellett elismeri, hogy a Facebook bizonyos területeken haladást ért el, például intenzívebben kommunikál a jogvédő csoportokkal.

A Facebook szerint a jelentés “még csak a kezdet és nem a vég”.

“Az egyre világosabbá vált, hogy még hosszú út áll előttünk”

“Bármennyire nehéz is volt, hogy a szakértők feltárják hiányosságainkat, kétségkívül nagyon fontos lépés volt a cégünk számára.”

Az auditorok kitértek a Facebook azon döntésére is, hogy Donald Trump, amerikai elnök, vitatott álláspontja továbbra is elérhető az oldalon.

“Ez azt jelenti, hogy a hatalommal bíró politikusokra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra, így létrejön egy beszédhierarchia, amely bizonyos hangokat előnyben részesít a kevésbé erőteljes hangokkal szemben” – áll a jelentésben.

A jelentésben a szakemberek a következőket javasolják:

  • hatékonyabb politika a választók elnyomása elleni küzdelem érdekében, amely “tiltja az olyan tartalmakat, mint a Trump választással kapcsolatos posztja”, és a politika következetesebb végrehajtása a november eleji amerikai elnökválasztás előtt,
  • A polgári jogoknak “jobban kell érvényesülniük”, és prioritást kell élvezniük a Facebook döntéshozatalában,
  • a Facebooknak többet kell invesztálnia a muszlim, zsidó emberek és más csoportok elleni “szervezett gyűlölet” kezelésére,
  • a fehér nacionalizmus „támogató” és „dicsérő” tartalmak tilalma “akkor is, ha magukat a kifejezéseket nem használja a közzétevő”
  • konkrétabb intézkedések a vállalat algoritmusaiban tapasztalt elfogultságokkal kapcsolatos problémák kezelésére.

“A jelentés számos pozitív lépést vázol fel, amelyeket a társaság már megtett, de ezen a ponton az auditorokat aggasztja, hogy ezeket az eredményeket megsemmisíthetik a Facebook bosszantó és kétségbeejtő döntései, amelyek jelentős visszalépést jelentenek a polgári jogokban”.

Sheryl Sandberg üzemeltetési vezérigazgató elmondta, hogy az audit “mély hatást gyakorolt” a társaságra, és a Facebook már számos ajánlás végrehajtott.

“Bár nem fogunk minden szükséges változtatást megtenni, de hamarosan több javaslatot is megvalósítunk majd” – tette hozzá.

Azt is megjegyezte, hogy két évvel ezelőtt – amikor az átvilágítást megrendelték –  a vállalat nem tudta megjósolni, hogy a jelentést a hirdetők bojkottjának idején teszik közzé.
A bojkott szervezői szerint csalódást jelentett a Facebook felső vezetésével folytatott találkozó, köztük Sandberg és Zuckerberg úr hozzáállása.

“A mai találkozó alapján teljesen világos volt, hogy Mark Zuckerberg és a Facebook csapata még nem áll készen arra, hogy foglalkozzon a platformon lévő zsigeri gyűlölettel.” – közölte a Stop a profitért gyűlöletet csoport vezetője. A cég még nem reagált a bojkott kiváltó okára. -tette hozzá.

Azzal vádolta Zuckerberget, hogy “ugyanazt a régi védekezést” adta elő, amelyet “sokszor hallottunk már korábban”.

“A Facebook azt akarja, hogy elfogadjuk ugyanazt a régi retorikát, amelyet új reakcióként tálaltak” – mondta.

Rashad Robinson, a Change of Change elnöke szintén “csalódás”-ként értékelte a találkozót.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Végrehajtási perben is vizsgálható a fogyasztói szerződés tisztességtelensége

Az EUB döntése értelmében nem lehet kizárni, hogy a végrehajtási kifogást elbíráló bíróság hivatalból vizsgálhassa a tisztességtelen szerződési feltételeket, ha az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak, illetve akkor, ha az állam biztosít más polgári jogi eljárást a tisztességtelenség vizsgálatára.