A gyülekezés szabadsága az online térre is kiterjed Koronavírus

Az ENSZ különleges képviselője a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságával kapcsolatban üdvözölte az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának új állásfoglalását, amely kiterjeszti a békés gyülekezés jogát az online platformokra.


Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága (UNHRC) július 23-án elfogadta a 37. számú Állásfoglalást, amely meghatározza a békés gyülekezés jogát és a demonstrációk korlátozásának törvényes kereteit. AZ UNHCR megfogalmazta jogi értelmezését koronavírus idején a Black Lives Matter és más tüntetéseken való részvétellel. Clement Voule különleges képviselő szerdán elmondta: „A digitális technológiák és a békés gyülekezéshez való jog találkozására fókuszálva a 37. állásfoglalás középpontjában a gyülekezéshez való alapvető jogok védelme áll a digitális korban. Az állásfoglalás pontot tesz azon vita végére, hogy vajon a békés gyülekezéshez való jog kiterjed-e az online tevékenységekre is, mert kimondja, hogy a kormányok nem akadályozhatják az online békés gyülekezést az internet-kapcsolat akadályozásával vagy korlátozásával, és a gyűlések megfigyelése korlátozza a gyülekezési jog gyakorlását.

A jogi állásfoglalást az UNHRC 18 szakértője fogalmazta meg, akik figyelemmel kísérik, hogy az országok hogyan alkalmazzák a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát. A testület megjegyezte, hogy a kormányoknak joga van indokolt esetben, így például közegészségügyi okokból korlátozni a demonstrációkat. “A” közegészségügy védelme” kivételesen indokolhatja a korlátozások bevezetését, ha például olyan fertőző betegség terjedésének megakadályozása a cél, amely veszélyes a gyülekezők egészségére” – áll a jelentésben. Christof Heyns, a Bizottság tagja hozzátette, hogy a kormány korlátozhatja a közterületen tartható tüntetések számát a társadalmi távolságtartás érdekében. A Bizottság jelentése szerint a békés gyülekezés jogának korlátozása a közbiztonság, a közrend, valamint a közerkölcs és mások jogainak védelme esetén indokolt lehet.

Az állásfoglalás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nem lehet a demonstrációkat indokolatlanul korlátozni, hangsúlyozva, hogy „a gyülekezés a közterületek és más helyek jogszerű használatának minősül”. Az állásfoglalásban az is szerepel, hogy a gyülekezési jog minden korlátozásának tartalmi szempontból semlegesnek kell lennie, és be kell tartani a véleménynyilvánítás szabadságára alkalmazandó szabályokat.

Ezenkívül a dokumentum egyértelművé teszi, hogy az államok „nem tilthatják, korlátozhatják, blokkolhatják vagy oszlathatják fel a gyülekezéseket kényszerítő közérdek hiányában”. A szakértők szerint a tüntetőknek joguk van egészségügyi védőfelszerelést viselni, például maszkot vagy kapucnis felsőt, hogy eltakarják arcukat, a tüntetéseken való részvétel során.

Az állásfoglalás azt is kimondja, hogy a kormányok nem gyűjthetnek személyes adatokat a tiltakozás résztvevőinek zaklatása vagy megfélemlítése érdekében. Hangsúlyozták továbbá, hogy az újságíróknak és az emberi jogi megfigyelőknek joguk van minden gyűlést figyelemmel kísérni és azokról beszámolni, ideértve az erőszakos és jogellenes demonstrációkat is.

(jurist.org)

Tájékozódjon naprakészen az utazási korlátozásokról a NetJogtár Veszélyhelyzet oldaláról 

Olvassa továbbra is legfrissebb, az egészségügyi válsághelyzettel és az átmeneti időszakkal kapcsolatos cikkeinket a Koronavírus-infó fül alatt.

Kövesse Facebook oldalunkat, hogy a leghamarabb értesüljön a fontos változásokról!Kapcsolódó cikkek:


Méltányos használat a szerzői jogban
2021. április 12.

Méltányos használat a szerzői jogban

A Google és az Oracle közötti jogvitában az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az API nem részesülhet szerzői jogi védelemben, ezért a Google jogszerűen használt fel az Oracle elődje által létrehozott 11.500 sor kódot.

USA – Szövetségi államból államszövetség?
2021. április 8.

USA – Szövetségi államból államszövetség?

A demokraták és a republikánusok kölcsönösen blokkolják egymást Washingtonban. A tagállamok a lehetőséget kihasználva egyre több életviszonyt maguk szabályoznak. Azt viszont nem szeretik, ha a helyhatóságok is ugyanezt teszik. Rendeleteiket gyakran megvétózzák a kormányzók.

A digitális társadalom olvasatai – XX.
2021. április 7.

A digitális társadalom olvasatai – XX.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a munka világának jövőjéről értekezik.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről
2021. április 2.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely egy kötelezettségszegési eljárás során született az osztrák mozdonyvezetők minősítését végző szervezet kapcsán, az Európai Bizottság kontra Osztrák Köztársaság-ügyben[1].