A gyülekezés szabadsága az online térre is kiterjed Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ különleges képviselője a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságával kapcsolatban üdvözölte az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának új állásfoglalását, amely kiterjeszti a békés gyülekezés jogát az online platformokra.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága (UNHRC) július 23-án elfogadta a 37. számú Állásfoglalást, amely meghatározza a békés gyülekezés jogát és a demonstrációk korlátozásának törvényes kereteit. AZ UNHCR megfogalmazta jogi értelmezését koronavírus idején a Black Lives Matter és más tüntetéseken való részvétellel. Clement Voule különleges képviselő szerdán elmondta: „A digitális technológiák és a békés gyülekezéshez való jog találkozására fókuszálva a 37. állásfoglalás középpontjában a gyülekezéshez való alapvető jogok védelme áll a digitális korban. Az állásfoglalás pontot tesz azon vita végére, hogy vajon a békés gyülekezéshez való jog kiterjed-e az online tevékenységekre is, mert kimondja, hogy a kormányok nem akadályozhatják az online békés gyülekezést az internet-kapcsolat akadályozásával vagy korlátozásával, és a gyűlések megfigyelése korlátozza a gyülekezési jog gyakorlását.

A jogi állásfoglalást az UNHRC 18 szakértője fogalmazta meg, akik figyelemmel kísérik, hogy az országok hogyan alkalmazzák a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát. A testület megjegyezte, hogy a kormányoknak joga van indokolt esetben, így például közegészségügyi okokból korlátozni a demonstrációkat. „A” közegészségügy védelme” kivételesen indokolhatja a korlátozások bevezetését, ha például olyan fertőző betegség terjedésének megakadályozása a cél, amely veszélyes a gyülekezők egészségére” – áll a jelentésben. Christof Heyns, a Bizottság tagja hozzátette, hogy a kormány korlátozhatja a közterületen tartható tüntetések számát a társadalmi távolságtartás érdekében. A Bizottság jelentése szerint a békés gyülekezés jogának korlátozása a közbiztonság, a közrend, valamint a közerkölcs és mások jogainak védelme esetén indokolt lehet.

Az állásfoglalás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nem lehet a demonstrációkat indokolatlanul korlátozni, hangsúlyozva, hogy „a gyülekezés a közterületek és más helyek jogszerű használatának minősül”. Az állásfoglalásban az is szerepel, hogy a gyülekezési jog minden korlátozásának tartalmi szempontból semlegesnek kell lennie, és be kell tartani a véleménynyilvánítás szabadságára alkalmazandó szabályokat.

Ezenkívül a dokumentum egyértelművé teszi, hogy az államok „nem tilthatják, korlátozhatják, blokkolhatják vagy oszlathatják fel a gyülekezéseket kényszerítő közérdek hiányában”. A szakértők szerint a tüntetőknek joguk van egészségügyi védőfelszerelést viselni, például maszkot vagy kapucnis felsőt, hogy eltakarják arcukat, a tüntetéseken való részvétel során.

Az állásfoglalás azt is kimondja, hogy a kormányok nem gyűjthetnek személyes adatokat a tiltakozás résztvevőinek zaklatása vagy megfélemlítése érdekében. Hangsúlyozták továbbá, hogy az újságíróknak és az emberi jogi megfigyelőknek joguk van minden gyűlést figyelemmel kísérni és azokról beszámolni, ideértve az erőszakos és jogellenes demonstrációkat is.

(jurist.org)

Tájékozódjon naprakészen az utazási korlátozásokról a NetJogtár Veszélyhelyzet oldaláról 

Olvassa továbbra is legfrissebb, az egészségügyi válsághelyzettel és az átmeneti időszakkal kapcsolatos cikkeinket a Koronavírus-infó fül alatt.

Kövesse Facebook oldalunkat, hogy a leghamarabb értesüljön a fontos változásokról!
Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.