Az Isztambuli Egyezmény alapvető fontosságű a nők védelme érdekében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Isztambuli Egyezmény az első olyan európai jogi eszköz, amely átfogóan biztosítja az erőszak megelőzését, az áldozatok védelmét és az elkövetők büntethetőségét” – fogalmazott Jelena Drenjanin, a nemek közötti egyenlőségről szóló kongresszus szóvivője a július 30-án tett nyilatkozatában.

„Napjainkban a több országban, különösen Lengyelországban látunk ellentétes tendenciákat, ezért ezúton is nyomatékosan megerősítjük, hogy az Isztambuli Egyezmény alapvető jogot jelent a nők erőszakkal szembeni védelmére. Az Egyezmény megkérdőjelezése vagy a ratifikáció lassítása aggályokat vet fel és komoly visszalépést jelent a nők jogaiban.

Az Egyezmény 2011. évi elfogadásához vezető első lépésektől kezdve a Európa Tanács Kongresszusa folyamatosan ösztönözze a kormányokat az egyezmény, mint jogi eszköz kidolgozására. Folyamatosan sürgettük a nemzeti, helyi és regionális önkormányzatokat, hogy hozzanak létre figyelemfelkeltő, megelőző és védelmi mechanizmusokat az erőszak megszüntetése érdekében. Helyi és regionális választott képviselőként továbbra is támogatni kell a családon belüli erőszak elleni küzdelmet. Az ugyanis mindannyiunkat érint. Ez nem magánügy, hanem közügy. Ezért felszólítjuk az ET 47 tagállamának hatóságait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az Isztambuli Egyezmény érvényesítésére és a nők jogainak biztosítására”.

A 2006-2008 közötti időszakban a Kongresszus aktívan részt vett a „Nők elleni családon belüli erőszak megszüntetésére” törekvő kampányban, számos európai városban, plakátkampányt folytattak az utcákon és metrókban, a „Városok és régiók kiállnak az erőszak ellen” jelmondattal és „Ne hallgassunk tovább a családon belüli erőszakról” címet viselő fotókiállítással. A Kongresszus 2009-ben fogadta el a nőkkel szembeni családon belüli erőszak elleni küzdelemről szóló 279. határozatot és a 260. ajánlást, és helyi szintű stratégiák és intézkedések kidolgozására szólított fel a nők elleni erőszak megelőzése és leküzdése érdekében.

A Kongresszus Aktuális Ügyek Bizottsága nemrégiben fogadott el jelentést a nőkkel szembeni szexista erőszak leküzdéséről a helyi és regionális szintű politikában. A javaslatot a kongresszus 2020. október végén tartandó 39. ülésszakán fogadják majd el.

Az Európa Tanács a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és megakadályozásáról szóló, 2011. május 11-én aláírt Isztambul-egyezmény 2014. augusztus 1-jén lépett hatályba. Az Európa Tanács valamennyi tagállama aláírta azt, Azerbajdzsán és az Orosz Föderáció kivételével. Az Egyezményt 34 tagállam ratifikálta.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek