A tulajdon védelmét sértő hatósági intézkedés

A bírósági ítéletek végrehajtásának elmaradása miatt marasztalták el Romániát.


A kérelmezővel és férjével szemben 2013-ban büntetőeljárás folyt cigarettacsempészet miatt, mert egy ingatlanukhoz közeli tárolóban 5450 csomag ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát találtak. Az ügyészség a büntetőeljárást bizonyítékok hiányában 2014-ben megszüntették.

A román adóhatóság annak ellenére, hogy a kérelmező büntetőjogi felelősségét nem állapították meg, úgy határozott, hogy a kérelmező elmulasztotta megfizetni a vámokat, ezért követelte a kérelmezőtől az adóelkerüléssel okozott körülbelül 13.370 euró vagyoni hátrány megtérítését. A kérelmező nem ismerte el az adóelkerülést és nem fizette meg az adóhatóság által követelt összeget, ezért az adóhatóság végrehajtást kezdeményezett ellene.

A kérelmező pert indított, a román bíróságok pedig 2015-ben és 2016-ban részben helyt adtak a kérelmező végrehajtási kifogásainak. Döntéseikben arra hivatkoztak, hogy a kérelmezőtől nem lehetett a meg nem fizetett vámot követelni, ha nem állapították meg a büntetőjogi felelősségét az
adócsalásért.

Az adóhatóság a kérelmező javára szóló 2016. évi ítéletet sem fogadta el, hanem fenntartotta azon álláspontját, miszerint a kérelmezőnek meg kell fizetnie a vámokat.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 1. jegyzőkönyv 1. cikke alapján (a tulajdon védelme) a kérelmező az EJEB-hez fordult és kérelmében előadta, hogy az ingatlanára bejegyzett jelzálogjogot nem törölték, illetve, hogy az adóhatóság teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a nemzeti bíróságok ítéleteit.
Az EJEB megállapította a tulajdonhoz való jog sérelmét és kötelezte a román államot, hogy biztosítsa a bírósági ítélet végrehajtását. Ennek elmulasztása esetén 14.100 euró nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte a román államot.

A Bíróság megítélt továbbá 4000 euró nem vagyoni kárt és 1000 euró költségtérítést a kérelmezőnek.

(echr.coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Ártatlanul ült börtönben 27 évig
2020. augusztus 7.

Ártatlanul ült börtönben 27 évig

Felmentették az emberölés vádja alól, így 27 év után szabadult a börtönből egy kelet-kínai férfi, akit két fiatal fiú megölése miatt ítéltek el.

Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért
2020. augusztus 6.

Börtön járt az üzleti titkok ellopásáért

A bíróság 18 hónap börtönre ítélte a Google volt munkavállalóját, mert a cég üzleti titkait átmásolta a saját számítógépére, amelyet elvitt az Uber-hez.

Németország sem teljesíti a Hong Kong-i kiadatási kérelmeket.
2020. augusztus 5.

Németország sem teljesíti a Hong Kong-i kiadatási kérelmeket.

Heiko Maas német külügyminiszter bejelentette, hogy Németország felfüggeszti a Hong Konggal kötött kiadatási egyezményt, mivel Hongkong bizonyos jelölteket kizárt a választásokból és egy évvel elhalasztja a Törvényhozói Tanács tagjainak idei választását.

A brit gyerekek nem tarthatnak kapcsolatot börtönben lévő szüleikkel
2020. augusztus 4.

A brit gyerekek nem tarthatnak kapcsolatot börtönben lévő szüleikkel

Az angliai és walesi elítéltek gyermekeinek emberi jogait sérti, hogy a börtönökben bevezetett látogatási tilalom és a  videokonferenciához szükséges eszközök hiánya miatt nem tudnak kapcsolatot tartani szüleikkel – állítják az ügyvédek, akik megtették az első lépéseket az Igazságügyi Minisztérium elleni eljárás megindítására.